OFFLINE | téma

  (2006. január)
Az Alkotmánybíróság volt elnöke, Sólyom László közel fél éve a Magyar Köztársaság államfője. A Heti Válasz által az év emberének választott Sólyom elődeivel ellentétben igen korán a viták kereszttüzébe került, így talán érdemes megvizsgálni eddigi tevékenységét.

   

  (2005. december)
A kormányzati ciklusának végéhez közeledő MSZP–SZDSZ-kabinet érdemi tennivaló helyett hol a távoli jövőt kémleli, hol meg csip-csup napi ügyeket old meg lázas buzgalommal. A hatalmon lévő baloldalon egyre inkább a kapuzárási pánik jelei mutatkoznak, a Medgyessy Péter örökébe lépő Gyurcsány Ferenc pedig rendre Orbán Viktorban leli meg minden bú és baj forrását. Higgadt, tárgyilagos elemzésünk következik az utóbbi hetek parlamenti eseményeiről és a szocialisták kampányáról.


  (2005. november)
A szeptemberben és októberben megtartott lengyel parlamenti és elnökválasztáson a jobb-oldal mindent vitt: a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) és a jobbközép-liberális Polgári Platform (PO) az alsóházban majdnem kétharmados, a felsőházban négyötödös többséget szerzett. Az elnöki széket pedig a következő öt évben a PiS jelöltje, Lech Kaczynski foglalja el. Több mint kormányváltás történt Lengyelhonban – egy új köztársaság körvonalazódik.

   
külpolitika
  (2005. november)
Budapest részéről: elsőként ratifikált román EU-csatlakozás és a kétoldalú viszonyt terhelő kínos kérdések teljes mellőzése. Bukarest részéről: nyájas fogadtatás, majd orvul leszavazott kisebbségi törvénytervezet három nappal később. Papírforma szerint alakult a közös magyar–román kormányülés mérlege.


  (2005. október)
Idén októberben ünnepli a magyar önkormányzatiság a tizenöt éves születésnapját. E jeles eseményre természetesen az UFi szerkesztőgárdája is ünneplőbe öltöztette a szívét. 2005. október 31-én, pedig egy Városház utcai iroda félhomályában vélhetően pezsgősdugók durrannak: Demszky Gábor tizenöt éve főpolgármester.

   

  (2005. szeptember)
Most, hogy immár az alkotmánybíróság sem látja semmi akadályát, biztosra vehető, hogy sorsdöntő választásokra kerülhet sor szeptember 18-án Németországban. Angela Merkelt (vadonatúj pr-nevén: Angie-t) showműsorba illő külsőségek között avatták immár hivatalosan is kancellárjelöltté Dortmundban a kőkemény egységet demonstráló és kisebb vitáikon felülemelkedő uniópártok, valamint a baloldal koalíciója is erősen formálódóban van. Az immár teljes gőzzel folyó választási kampány azonban tartogat még érdekes fordulatokat.


  (2005. szeptember)
Egy esztendeje, hogy Gyurcsány Ferenc – barátainak: Fletó – a Magyar Köztársaság kormányának feje. Ez alkalomból jól rárontunk a baloldali miniszterelnökre, a magunk szokásosan elfogult módján ízekre szedjük személyiségét, politikáját, mely eljárásban nem rettenünk vissza a szövegkörnyezetükből kiemelt idézetek tendenciózus alkal-mazásától sem.

   

  (2005. augusztus)
„A románok szeretik hazájukat Európa szívéhez hasonlítani. Ha a hasonlat igaz, akkor Európa súlyos szívelégtelenséggel küzd” – a UPI amerikai hírügynökség kezdte így egyik, a bukaresti politikáról jegyzett malíciózus tudósítását pár évvel ezelőtt.


  (2005. június)
Meddig tart ki Fidel? Ez a kérdés foglalkoztatja az Egyesült Államok vezetését és a kommunista rezervátumot megfigyelőket is. Tavaly októberben, a kubai állami televízió élő adásában esett el, törte kezét-lábát, de a valaha majdnem atomháborút kirobbantó hetvennyolcéves politikus túlélte ezt a ballépését. Is.

   

  (2005. június)
Ovidiusnak kellene lenni ahhoz, hogy megénekeljük Közép-Európa kommunista pártjainak 1989–1990-es átváltozásait. A metamorfózis során a marxistákból pillanatok alatt a tőkés berendezkedés híveivé váltak. Íme: a cseh és a lengyel út.


  1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19  

Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”