OFFLINE | polgfilter | Oli bácsi megmongya a frankót
A szocikról
(2005. december)
Modern magyar szociáldemokrácia nincs. Lila otthonkás nénik vannak, szedált tömbbizalmik, frusztrált ötvenesek, apparatcsikból lett cinikus bizniszmenek.

És hát persze lehet, hogy léteznek szívük mélyén az elesettekkel érző entellektüellek, a redisztribúciós rátán komolyan gondolkodó garbós ködevők, olyanok, akik őszintén szeretik Károlyi Mihályt, de az előbbiek az utóbbiakat bármilyen körülmények között (focimeccs, lakossági fórum, örsi riadóverseny) lenyomják. Talán csak a swinger-klubban nem.
Egyénileg mi is láttunk már rokonszenves szocit (avagy a fenét cizellálunk: komcsit), akivel igen jól lehetett nótázni, aki megsemmisítő félmondatokat tudott odabökni a műnercbundás helyettesállamtitkár-asszonynak, olyanokat, amelyek a nemzetközi MP (Monthy-Piton)-skálán kiakasztották a mutatót. Csoportban a szoci azonban alapvetően elviselhetetlen: hihetetlen tudáskincs birtokosának hiszi magát, és tesz arra, hogy amit ő hatvankettőben megtanult az államigazgatásról, társadalomról, életről és irodalomról, mára egy lyukas bébikötvényt sem ér. Nézeteinek létjogosultsága pusztán abban áll, hogy hatalmi pozíció tulajdonosaként és egy uralkodó viselkedésmód letéteményeseként nyilvánul meg. Éppen ezért a szoci nem modern. Szocinak lenni ugyanis viselkedésforma, mondanánk, hogy szubkultúra, de hát éppenséggel felül vannak, és igen sokan.
A szoci szemében gyanús a fiatal, a gyerekes, a szemüveges, a roma, az erdélyi (e kettő nála gyakran egy), aki virágot ültet a gangra, aki sokáig égeti a villanyt, aki hülye törvényekhez igazodik és nem a való élethez. A szoci ilyenképpen az eszdéeszest is utálja, annyival megbocsátóbb vele, hogy a Cigányorbánt amaz is rühelli. A szoci nem szereti a vitát, ha „a politikusok veszekednek”, de a beszólás, majd a gyors eliszkolás lételeme. „Hallottam ám magukat tegnap éjjel is” – mondja, és már dzsal is kifelé, nem kíváncsi kérdésünkre, hogy mire gondol, mert otthon sem voltunk az éjjel. Csak ottmaradunk a hentesbolt közepén a szatyrainkkal és a vevők vigyorgása közepette gondolkodhatunk azon, hogy vajon ki dugott a házban. A szoci nem szereti a túlkomplikált dolgokat: leggyakrabban a „nekem ne magyarázza, én műszaki ember vagyok” morfémával vágja ki magát a szorult helyzetekből, ez üt mindent, még akkor is, ha csak arról van szó, hogy ugyan miért is olyan nagyszerű ember Keller László.
Egy szinttel feljebb (kerületi pártaktíva, mondjuk) a helyzet annyival rosszabb, hogy a szoci nem gondol semmit: alapvetően a szegények sem érdeklik, a harmadik világ, a bálnák és az esélyegyenlőség sem. (Bibó, Mónus Illés, Szakasits vagy Szalai Erzsébet: most viccelsz? Kik azok?) A mitikus „rend”, az alapszoci központi kategóriája sem foglalkoztatja, mert azt azért tudja, hogy az nem jogállami, abból úgyis rendőri túlkapás lesz a végén. Mer’ a rohadt Antallék úgy megszerelték a törvényeket kilencven után, hogy azóta a kis gyökereknek is akkora pofájuk van, mint a Bécsi kapu. Hágjuk meg a helyi Fideszt, az egy nemes cél. Ragasszuk őket felül. Hívjuk meg Vitányi Ivánt előadni, és akkor adtunk az értelmiségnek is; ültessünk fát május elsején, az meg olyan zöld.
Följebb még ott van Speibl és Hurvinek, akik kézhez vettek minket, meg is érdemeljük. Meg Fresh Andi a csegevarás pólóban a Millenárison és VV Szabi: ez sokat elmond a szocik jövőképéről. Lehet, hogy Eperjes Károly néha sületlenségeket mond, de senki nem vitatta, hogy nagy színész, Usztics Mátyás Hunyadi őrmestere is formátum a maga nemében, és ki ne lassúzott volna már Szikora Robira? Tud valaki valamit a Freshről? (Azon a képen kívül, amelyen Andin állítólag nem volt alsónemű az egyik zenetévé műsorában – aztán arról is kiderült, hogy fake, ez a formája szegénynek). Ki a franc az a Mészáros Szabolcs? Srácok, ez minden? Ezt tudjátok üzenni azzal a szegény droiddal, aki eddig Medgyessy Péter határidőnaplóját cipelte? Ez kevés lesz.
Ettől még győzhetnek, világvége sem lesz, a nap följön és lemegy 2006 nyarán is, a Gellérthegyet sem gyalulják le. Csak éppen abban az országban végtelenül szar lesz élni.
Ahogy most, nagyjából.Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

  #7734: _ (2007. -0. 6-. 26: 0)  

timing belt install cheap florida golf packages cheap golf shoes man man cedar shoes tree womens leather driving gloves stardock iconpackager enhanced belt line toronto last minute package puma backpack dayco belts snowmobile quality meat packers toronto motorola leather pouch v3 razr basketball new shoes authentic hermes handbag jennie finch glove alfani man shoes plastic bag pouch north carolina tarheels hats ballerina shoes shoes style zappos christmas music piano sheet shoes half life 2 jetpack h

  
  Válaszok struktúrája


  #7733: _ (2007. -0. 6-. 26: 0)  

nyc package tour throwback basketball shoes skate shoes for women alfred packer biography peppers palm bay package ready made meal packaging kid croc shoes sea world san diego packages bag sweet tooth pharma packaging top of the line shoes lab glove box lululemon yoga bag packaging company canada bag ladies tea gates variable speed belt raffia purses koltov handbag juicy couture hobo bag what is bootstrapping statistics cabretta intech glove lululemo

  
  Válaszok struktúrája


  #7732: _Leather Sofa (2007. -0. 6-. 26: 0)  

Hi! Nice site! http://mlmlead.hostrocket.com/ Franchise [url = http://homebasedbusiness.hostrocket.com/ ] Home Based Business [/url] http://vicodin.webblogg.se/

  
  Válaszok struktúrája


  #7731: _http://www.afurl.com (2007. -0. 6-. 26: 0)  

christina aguilera beautiful nude christina aguilera christina aguilera dirrty christina aguilera pictures

  
  Válaszok struktúrája


  #7730: _ (2007. -0. 6-. 26: 0)  

net_sendpacket warning khaki backpack packing kit chicago faucet packer package package weighing exotic dancer heels big free knitted needle pattern scarf heel to toe shifting 2 download expansion pack sims heel knee high boots free dvd decoder pack downloads fashioned old square suitcase prada quilted handbags white gloves and party manners cloth luggage cd dvd packaging bath clean scrub shoes wash modified atmosphere packaging garment bag pattern mystique sandal shoes cylinder head belt sanders <

  
  Válaszok struktúrája


Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”