OFFLINE | téma |
Fel, fel vitézek a csatára!
Seregszemle
(2006. február)
Tavaly ősszel Gyurcsány Ferenccel és nagy csinnadrattával megtartotta eddigi legnagyobb hadgyakorlatát a magyar honvédség. Az egy napos megaprodukcióra, amelyen az összes haderőnem és tévécsatorna részt vett, majdnem három hétig készültek. Minden nagyon jó volt és mindenki mindenkivel nagyon meg volt elégedve.

A civileket ámulatba ejtő nagy dirr-durr után az egyik magas rangú katonatiszt kieresztve a fáradt gőzt, nagy háryjánoskodásában azt találta mondani, a magyar hadsereg egy komolyabb háborúban maximum egy közepes nagyságú magyar várost tudna megvédeni. Néhány hétig. Nos, kedves olvasóink, ha szerencséjük van, akkor Önök, pont abban a közepes nagyságú magyar városban élnek. Ha nem, hívják a NATO-t!

Juhász Ferenc katonája vagyok én…
Az elmúlt tizenöt évben a függetlenségünk elnyerése óta, hatalmasat változott a magyar honvédség. Mint a Varsói Szerződés tagállama, az ellenség frontvonalában 260.000 fős is volt a magyar hadsereg, azaz az ország 2,6%-a hadilábon állt.

A modern hadvezetés egyik legnagyobbja, az ötcsillagos konyak névadója, maga Napóleon mondogatta mindig katonáinak, hogy
az ő hadseregében mindenki a zsebében hordja a marsallbotot.
Ezzel a kijelentéssel úgy tűnik nemcsak mi, de a honvédség
vezetése is maximálisan egyetért

Ehhez megkapták játszótérnek az ország 1,5%-át. Ezek a számok, az elmúlt tizenöt évben a tizedükre zsugorodtak. Mi változott? Juhász Ferenc saját bevallása szerint, most például egy ütőképes modern, profi hadserege van az országnak.

A Marsallbot
Való igaz, sok tekintetben büszkének kell lennünk a magyar hadseregre. Jelenleg 28.000 katonája van országnak. Ebben a létszámban persze benne vannak a minisztériumi alkalmazottak és a nők is. Az állomány 16%-a ugyanis nő, így büszkén elmondhatjuk, hogy a nemek hadrafoghatóságának tekintetében megközelítjük a modern katonaállam mintájának tekintett Izraelt. De a hadsereg vezetése is komoly lábakon áll. Több mint 60 tábornokunk van, a minisztérium és a vezérkar együttes létszáma 650 fő. Ekkora tábornoki kara a déli félteke legerősebb katonai hatalmának, Ausztráliának van. A modern hadvezetés egyik legnagyobbja, az ötcsillagos konyak névadója, maga Napóleon mondogatta mindig katonáinak, hogy az ő hadseregében mindenki a zsebében hordja a marsallbotot. Ezzel a kijelentéssel úgy tűnik, nemcsak mi, de a honvédség vezetése is maximálisan egyetért. Hiszen a legutóbb dandártábornokká nevezték ki dr. Mátyus Ferenc ezredest, a HM Jogi és Információvédelmi Főosztályának vezetőjét, aki 13 évvel ezelőtt még csak főhadnagy volt.

Ki beszél már a szimatszatyorról?!
De nemcsak a honvédség felépítése, vezetése, hanem felszereltsége is örömmel, és persze nem kis irigységgel töltheti el azokat, akik annak idején szimatszatyorral és ütött kopott UAZ-okkal akarták megvédeni a béketábort. Nos, jelenthetem, nagyot változott a világ.
Nemrégiben ugyanis a már lerobbant, rosszminőségű parancsnoki UAZ-ok helyett sikerült beszerezni vadiúj Mercedes terepjárókat, megközelítően 30 millió forintért. Sőt, a modern gépkocsipark megújítását szolgálja az is, hogy megközelítően 2,7 milliárd forintért 20 terepjárót, 40 teherautót és 10 buszt sikerült szereznünk. De persze jól tudják a honvédelmi minisztériumban is, hogy a modern háborúkban sokkal nagyobb szerepet kap a kommunikáció, az audió és videó eszközök megfelelő használata. Ezek beszerzéséről pedig természetesen gyorsan kell dönteni. Így például 2003-ban három milliárd forintról nyílt közbeszerzési eljárás nélkül döntött a Honvédelmi Minisztérium. A közbeszerzési értesítő szerint a Honvédelmi Minisztériumnak többek között 302 db hifitoronyra,
41 db DVD-lejátszóra, 100 db CD-lejátszóra, 484 db CD-s rádiómagnóra, 325 db ébresztőórás rádióra és 29 db házimozira van szüksége. Ezeket a beszerzéseket látva ellenséges szándékú szomszédainknak – ha egy kis eszük is van – persze azonnal elmegy majd a kedvük a háborúskodástól, hiszen tudják jól, mi hátradőlve, a karosszékből plazmatévén néznénk a csatát.

Csapatszellem
De biztos vagyok benne, hogy a mindenben a rosszat keresők, a hangoskodók, továbbra is fanyalognak. Hogy bezzeg a főnökök lenyúlják a sok pénzt, meg a házimozit. Nos ezt kapásból cáfolhatom. Így például katonáinknak egyenesen a nagy katonai hagyományokkal rendelkező Németországból vásárolt a minisztérium málhazsákokat. (Málhazsák – olyan mint a hátizsák, csak egyszerűbb és nagyobb. Amikor a Tom Cruise leszerel a filmekben, akkor olyanban viszi a cuccát.) Annak ellenére volt ilyen nagyvonalú a vezetés, hogy egy magyar csapatiszt állítólag varratott ilyeneket itthon sokkal olcsóbban. Állítólag… Sajnos ismerjük az ilyet, a magyar honvédségben vannak hagyományai a háryjánoskodásnak.
Szinte hallom, ahogy mondja a kedves olvasó, hogy mért kell mindig a Nyugatot majmolnunk. Persze, ez sem igaz. Nagyon jól ápoljuk a magyar katonai hagyományokat is. Ennek köszönhetően például – és ezt nem kis büszkeséggel írom le – katonáink még mindig az 1965-ben rendszeresített magyar surranókat hordják. Lám, lám, tudunk mi jót is csinálni, és meg is becsüljük őket.

Jól él a magyar baka
Hasonlóan megfontolt és okos döntésekről tudok beszámolni a laktanyáinkkal kapcsolatban. Ugye, egy 260.000 fős hadseregnek baromi sok épület meg laktanya meg körlet kellett. Nem kell sok ész, hogy kiszámoljuk, egy tizedannyi hadseregnek tizedannyi hely kell. Lett hát sok fölös ingatlan. A hasznosításnak kétféle útja találták ki. Nagyon sok használatom kívüli laktanyát bérbe adtak és átalakítottak paintball pályává (paintball az, amikor festékpisztollyal lövöldöznek egymásra az emberek, aztán hazamennek). Ez jó ötlet volt, hiszen így a civilszféra katonai nevelése, – elbújok a bokor mögött és lelövöm a másikat – jobban megvalósul. És nem is lesznek olyan tyúkmellűek azok a budai zsúrfiúk. Másrészt pedig elindult egy átgondolt stratégiai tervezés az eladásokkal kapcsolatban. Azokat az ingatlanokat, amelyeket eladott a honvédség – lásd például szombathely Savaria kiképző központot – először felújították, aztán értékesítették. Ez nagyon fontos PR-lépés volt, hiszen így a vásárlókban nem egy lepukkant, legatyásodott kép alakult ki nemzetünk szemefényéről a magyar honvédségről. Láthatták, jól él a magyar baka. Ugyanakkor fontos, hogy a honvédség által továbbra is használatban lévő ingatlanokat ne újítsák fel. Így egyrészt biztos lehet az a honvéd, aki egy lepukkant laktanyában lakik, hogy nem adják el a feje fölül az ingatlant. Másrészt pedig legalább szokja a harci körülményeket. Mert azt remélem senki nem gondolja komolyan, hogy a betörő ellenséggel majd a gödöllői Grassalkovich-kastély báltermében kell kardozni.

Naptejben fürödnek!
Hát ez nem igaz! Most meg megy a fanyalgás, a laktanyák állapota miatt, meg hogy a körletek, meg a szegény bakák. Nem, nem és nem. A hisztihuszároknak igenis tudomásul kell venniük, hogy katonáinknak ki van nyalva a segge. Mondok gyorsan két példát. Na jó, hármat. Egyrészt most októberben vett a Minisztérium egy olyan fagylaltkészítő gépet, amely óránként 150 kiló fagyit készít. Ez négydekás gombócokkal számolva több mint 3700 adagot jelent, ez azt jelenti, hogy egy félnap alatt minden magyar honvéd kaphat egy gombóc fagyit. A szerencsésebbek kettőt. Jó, nem volt olcsó, 10 millió forint volt, de tegye fel a kezét, aki sajnálja azt a gombóc fagyit a magyar huszártól. És kinek ért meg majdnem ötmillió forintot októberben, hogy nyugágyakat vásároljon? Hmmm? Na kinek? Hát persze, a minisztériumnak. Mert nagyon jól tudják, hogy szüksége van a pihenésre minden magyar katonának. Mert jól tudják, hogy megfizethetetlen egy jó- kedvű, jó morálú kipihent hadsereg. De hát folytathatnám a sort. Hiszen vett a honvédség magának több tonna naptejet, vett kutyaólakat, meg mindenféle hasznos kis kütyüt.
De jól van, feladom. Aki mindenáron rossz híreket akar olvasni, aki meg akarja magát mérgezni az alulról jövő pesszimizmussal, azt nem tartom viszsza. Az csak olvasgassa az index.hu topikját, amelynek a címe „A magyar honvédség megsemmisült”.

- NOTA -


Kapcsolódó letölthető archív fájlok:
UFi 2006. február (1267 kbyte)


Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

  #1: _ak (2006. -0. 2-. 15: 1)  

olyan ez a HM mint az üvegtigrisben Gáspár Sándor

  
  Válaszok struktúrája


Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”