OFFLINE | téma |
A Kádár-hadművelet kudarca
Az elmaradt változás
(2006. május)
A Fidesz mintegy másfél százalékkal elvesztette a 2006-os választások első fordulóját az MSZP-vel szemben. 1994, 1998, 2002, 2006: immár negyedik alkalommal nem sikerült senkinek sem megelőznie az utódpártot a listás szavazáson.

Április 9-én éjszaka az MDF bejutása révén még mutatkozott némi remény: míg négy éve a Fidesz–MDF bő hat százalékos hátrányba került az első fordulót követően az MSZP–SZDSZ-szel szemben, most csak három százalékos volt a lemaradás. 2002-vel ellentétben azonban a második forduló ezúttal kifejezetten gyászosra sikeredett az ellenzék számára. Egyrészt a négy évvel korábbi helyzethez képest a Fidesznek nem voltak tartalékai, hiszen már az első forduló előtt csúcsra járatta kampányát. Másrészt egyhetes veszekedés után világossá vált, hogy az MDF-nek nem célja saját mandátumainak maximalizálása és a kormányváltás.
Hiba lenne azonban a Fidesz részéről a kisebbik ellenzéki pártra hárítani a felelősséget a kudarcért. Az MDF meglepetésszerű bejutása nélkül már az első forduló eldöntött volna mindent. A Fidesz az idei választások önálló megnyerésére készült, és erre minden esélye meg is volt. Nem egészen egy éve a nagyobbik ellenzéki párt még magabiztosan vezetett a kormánypártok ellen, ez az előny olvadt el 2006 tavaszára – a kérdés az, hogy miért?

Ezek a mai fiatalok
A Fidesznek minden kutatás szerint jóval nagyobb a támogatottsága a fiatalok körében, mint az 50 feletti korosztályban. Ennek ellenére a kampányban nem sok energiát fordított erre a korosztályra. Az ok talán a fiatalok alacsonyabb részvételi hajlandósága lehet, hiszen az idősebbek meggyőződésüket rendszerint szavazatokra is váltják, míg a huszonévesek esetében ez gyakran megmarad passzív szimpátiának. Egy másik lehetséges magyarázat, hogy a Fidesz továbbra is adottságként kezeli az ifjúság rokonszenvét, s nem tartja veszélyesnek magára nézve a baloldal fiatalos nyomulását amőbával-bloggal-buliszínével.
Az első választóknak küldött direkt levélen kívül nem sok minden szólt azokhoz, akik még nem alapítottak családot. Így – jobb híján – Mikola
István átlagnyugdíjast idéző, techno- és szingli-ellenes kiszólásai lettek a Fidesz fő kampányüzenetei a fiatalok felé. Aztán az első forduló estéjén a Fidesznek eszébe jutottak az első szavazók, Orbán Viktor többek között bennük látott tartalékot a második fordulóra. Az utolsó két hétben még néhány célközönség-specifikus Fidesz-plakát is megjelent az egyetemek környékén, de ez már nem osztott, nem szorzott.
A bázis mozgósítására alapozott stratégia sem nagyon tudott mit kezdeni ezzel a korosztállyal, hiszen ők nem írnak alá Nemzeti Petíciót (egyszerűen nem érdekli őket ilyen mélységben, ilyen formában a politika). Ha valahogyan meg is adnák elérhetőségüket a pártnak, akkor újabb gond jelentkezik a személyes megkereséssel, mivel őket lehet a legkevésbé otthon találni (más városban tanulnak, sokáig dolgoznak, sportolnak, vagy csak éppen egy kávézóban ülnek).
A jövőre nézve is probléma, hogy a Fidesznek nincsenek olyan fiatal politikusai, akik valóban fiatalokként szerepelnének – ha megszólalásaik tartalmát és stílusát nézzük, ritkán derül ki belőlük, hogy huszonévesekről van szó, nem negyvenesekről vagy ötvenesekről. Szerencse a szerencsétlenségben a párt számára, hogy ezen a pályán a riválisok sem remekelnek (kinek jutna eszébe Újhelyi Istvánról, hogy olyan, mint egy mai fiatal?).

A Kádár-hadművelet
Amennyi munkát a Fidesz megspórolt a fiatalokon, azt becsülettel igyekezett behozni az időseken. Volt itt 14. havi nyugdíj, megállított gyógyszerár és általános ócsítás. Utólag könnyen okos az ember, de: hiába. S a jelek szerint hiába állítaná a Fidesz az országos lista élére magát Kádár Jánost, a kádári nosztalgiára fogékony rétegek jelentős része akkor is fegyelmezetten leszavazna a jól bevált örökösökre. Ezen a pályán a jobboldal akkora versenyhátrányból indul, hogy kérdéses, érdemes-e egyáltalán erőltetnie.
Jó példa erre a 14. havi nyugdíj beígérése, ami állítólag rövid időre jelentősebb elmozdulást okozott az idősek körében a Fidesz javára. A kormányzat jó egyhetes töketlenkedés után leállt a Fidesz-javaslat támadásával, inkább elmondta, hogy a nyugdíj-felzárkóztatás nevű izé többhavi plusznyugdíjnak felel meg (aztán később még jött az ingyenes tömegközlekedés korhatárának leszállítása is). A nyugdíjasok fegyelmezett sorokban rendeződtek vissza az MSZP mögé, idővel már jelentős részük egyenesen a szocialisták ígéreteként azonosította a 14. havi juttatást.
Gyurcsányék persze nem bízták a véletlenre a bőkezű kormányzati transzfereket díjazó közönség bizalmát, a választások előtt tolták a pénzt az igen tisztelt választóközönség zsebébe becsülettel – érkezett a 13. havi nyugdíj, a dupla családi pótlék és még az uniós mezőgazdasági támogatások is példás gyorsasággal kerültek kifizetésre.

Hitel
S az ígéretekkel elérkeztünk a hitelesség kérdéséhez. A 2002-es választás és a kettős népszavazás kimeneteléből a Fidesz arra a következtetésre jutott, hogy elsősorban szociális demagógiával érdemes operálni. A Rosszabbul élünk-kampány célja az lehetett, hogy elbizonytalanítsa a kormánypártok bázisának egy részét, illetve távol tartsa tőlük a bizonytalanokat. Eközben a saját tábort direkt marketinges módszerekkel (levél, személyes megkeresés, telefon) igyekeztek rávenni a választási részvételre.
A sötét tónusú közterületi plakát-hadjárat azonban nem csak az alacsonyabb státuszú MSZP-bázist érte el, hanem mindenkit, s a 2006-os kampány egyik vezető témájává vált. A Fidesz politikusainak nehéz volt hitelesen képviselni, hogy „rosszabbul élünk, mint négy éve”, amikor a reálbérek és a fogyasztás mind dinamikusan nőttek. Ami valóban sokkal roszszabbul állt, mint négy éve, az az államháztartás és az államadósság. Ezek viszont nem kerültek be a Fidesz fő üzenetei közé (s a tömegmédiumok sem emelték napirendre), vélhetően amiatt, mert nehezebb elmagyarázni az átlagszavazónak a probléma lényegét, mint a gázár esetében.
Az emberközeli probléma-felvetés, és az emberközeli ígéretek eredménye az lett, hogy a Fideszre ráégett a felelőtlen ígérgetés vádja (ehhez persze az is kellett, hogy az MSZP sokezermilliárdos fejlesztési fogadalmait jóval nagyobb média-megértés fogadja). Miközben a jelenlegi kormánynak az elmúlt négy év alapján nem sok szava lehetett volna a felelős költségvetési politikáról, ebben a helyzetben eljátszhatták a felelőtlen ellenzék felelős ellenzékét. Mindeközben mellékesen a gazdasági döntéshozók bizalmát is elvesztette a Fidesz: míg tavaly többségük a kormány leváltását tartotta jobb megoldásnak, tavaszra sikerült ezen fordítani.

Számtalan út
Kérdés, hogy a Fidesz milyen következtetéseket von le a vereségből. Ha megmarad a több összefogást a pártnak, több ingyentankönyvet az embereknek konklúziónál, az aligha vezet jóra. Vannak kérdések, amikre záros határidőn belül választ kell találnia a legnagyobb ellenzéki erőnek, ha versenyben akar maradni.
Lehet-e hitelesen szólni egyszerre a nemzetet és a megélhetését féltő radikális kisnyugdíjashoz, a nagyvárosi egyetemistához és a felelőtlen költségvetési politika miatt aggódó pénzügyi elemzőhöz? Tartható-e az egy zászló elképzelése? A stabil, 40% körüli szavazati arányon felül képes-e további támogatottságot szerezni egy ilyen erő? Ad-e olyan hitet, szerethető jövőképet támogatóinak a párt, mint ‘98 vagy ‘02 előtt?


A helyzet változatlan

A liberalizmus kalapján Budapest a bokréta. Ha ilyesféle álromantikus hasonlatokat használt volna a Fidesz, nem nyeri túl magát az SZDSZ a fővárosban. A politikai élet jobb- és baloldali szereplői kevés dologban értenek egyet, ám abban konszenzus alakult ki, hogy a szinglizés, technózás leginkább Budapesten fejtette ki százalékokban mérhető hatását. A Fidesznek nem volt kifejezetten a főváros lakóira szabott ígérete. Pedig ha Fata Jánosné nemcsak a szívgyógyszereivel bíbelődik, hanem szegfűt ültet a kátyúkba, esetleg ledobja a kardigánt, fiatalodik 50 évet és kerti ásójával nekiesik a metróalagút kiásásának, szóval ha van valami innovatív, egyedi trükk, talán el lehetett volna hitetni, hogy a Fidesznek van egy dinamikus, cselekvő arca is. Így azonban maradt az országos mélabú meg a 14. havi nyugdíj.
Noha a négy évvel ezelőtti kerületeket simán hozta a legnagyobb ellenzéki párt, leverve a Gyurcsány jobb kezének számító Kókát és a politikai Barbie-szoba Kenjét, Horvát Csabát, azért 32-ből 4 még nem mondható konzervatív fordulatnak. S bár több szavazatot kaptak, mint négy éve (hehe), az eggyel több listás mandátum megszerzése csupán az önigazolásra elég.
A kölcsönös visszalépések eredményeként 18 szocialista lett közös jelölt a második fordulóban (plusz Pető és Gegesy). Ez azért is figyelemreméltó eredmény, mert az SZDSZ az első forduló után lebontotta a Városháza parkban felhúzott sátrat, Pistiből kihúzta a dugót és leeresztette, a párt üzeneteit összecsomagolta és levitte a pincébe, a libsik mégis elmentek és leszavaztak szabályosan. A médiakommunikációt Kuncze pártelnök vette át, akit a szocialista kampányrendezvényeken látványelemként kiállítottak a színpadra és remekül helyettesítette az integetőgépet. Az összefogás reprezentánsa annak az igazolása, hogy az egykori rendszerváltó, antikommunista urbánus városlakó réteg mára jobban fél Orbán Viktortól, mint a nómenklatúra itt maradt viaszbábuitól és a permanens sikertelenségtől együttvéve. Ennek pedig mindenképpen jelzésértékűnek kell lennie Budapest konzervatív politikusai számára. A felülről jövő utasításos rendszer kétségtelenül megkönnyíti és felgyorsítja a cselekvést, de az együttműködésbe bevonandó rétegek körében minimum értetlenséget szül. Legkésőbb az önkormányzati választásokon már meg kell mutatni, hogy a fiatal, önálló véleményalkotásra képes fiatalok csoportja nem a liberálisok hitbizománya. A Budapest parádé közönsége és a vicces-táncos műfiatal vörösingesek között nem nehéz megtalálni a „piaci rést”, ahová a tizennyolc usque huszonöt éves generációhoz el lehet jutni. Mert van élet a haverok, buli, Fanta érzésen túl is. Sőt, igazából ott kezdődik.Kapcsolódó letölthető archív fájlok:
UFi 2006. május (1451 kbyte)


Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

  #37: _A.. (2006. -0. 8-. 11: 2)  

:))
Ez jó ötlet!

  
  Válaszok struktúrájaElőzmény: #30


  #36: _wal (2006. -0. 6-. 25: 1)  

Szerintem még az is sokat nyomott a latban, hogy ugye 9-én volt a választás, és ez ugye fizetésnap környéke után van 1-2-3 nappal. Ha esetleg hónap végén lett volna az első forduló, nagyobb lett volna a "kormányváltó hangulat". Barátom mondta: ezek augusztusra még a Szálasit is megválasztanák!

  
  Válaszok struktúrája


  #35: _anti-amőba (2006. -0. 6-. 13: 1)  

Illés: Miért hagytuk, hogy így legyen?

  
  Válaszok struktúrája


  #34: _ (2006. -0. 6-. 13: 1)  

Nem kellett volna megszavazni anno a 100 napos osztigató csomagot, mert most az lesz a szöveg, hogy "hát az ellenzék is megszavazta! együtt csináltuk a hiányt!"
Meg lesz majd az "elmúlt 16 év öröksége" kezdetű lemez. Így Gyurcsány ügyesen elkeni szart, felelőség meg mindenkié, vagyis senkié.
Nem szabad abban bízni, hogy Fidesz ölébe hullik a győzelem, mert majd a hülye szocik elrontják.
Ha a Fidesz nem tudja magát kormányzóképes erőként bemutatni, és valódi alternatív nyújtani, akkor akármennyire szar lesz a Gyurcsány-kormányzás, akármennyire is kellemetlen megszorítások lesznek, a "lakosság"-ot bármeddig meg lehet vezetni.
"Most egy kicsit meg kell húzni a nadrágszíját, de majd pár év múlva jobb lesz." Ez van már 40 éve. Ezt mondta Megyó is 2003-ban. Lett is mára nagy jólét.
De hát a "lakosság" ezt a populista(!) szöveget szokta meg, erre szocializálódott. Jól van ez nekik.
Lesz majd egy kis dörmögés jövőre, meg konyhaasztalcsapkodás, de 2010 előtt megint lesz egy kis osztogatás, és dinamikus "Húzzunk bele" kampány.

2009-ben felelős és igazságos nyugdíjrendszer kontra Euró 2010 vita.Ugye nem akarunk az Euró bevezetése miatt elvenni a nyugdíjasoktól? Ugye nem?
Aztán sok agyalágyult szavazó elhiszi, hogy jobb lesz neki, és 2010ben leszavaz megint azokra, akik 40 éve folyamatosan becsapják.

Az is könnyen lehet, hogy a jelenlegi FIDESZ már sosem lesz olyan népszerű, mint 2001-2002-ben volt.
Az az igazság, hogy simán le kellett volna nyomni a töketlen Megyót 2002-ben. Oszt' jó napot.

  
  Válaszok struktúrája


  #33: _No lám! Falusi gondjainkról ki vesz tudomást? (2006. -0. 6-. 11: 1)  

Most olvastam Lámfalussy urat a népünk szabadságát címében hirdető napilapunk oldalán. Az elosztó rendszereinkben rejlő reformigényekről szakmai rendíthetetlenséggel nyilatkozik. Kérdezik őt a PPP könyvelési trükkről is. És a válaszát is leírják. Viszont mintha nem segítenének az olvasónak értelmezni azt.
Régi falusi mondás: messziről jött ember azt mond, amit akar.
A magyarországi sajtó aktuális igazsága:
Messziről jött embert úgy kérdezünk, ahogy akarunk. Hiszen kérdéssel jobb hazudni. Sikeresebb. Az UFI nem akar Lámfalussy úrtól interjút kérni?

  
  Válaszok struktúrája


Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”