OFFLINE | téma |
Szubjektív választási értékelő
A híd túl messze van…
(2006. május)
Ezt a cikket régóta írjuk. Valamikor április 9-én este kezdtük el igazán. Előtte hol hangosan, hol halkabban vitatkoztunk, jól van-e ez így.

Négy éve erre gyúrtunk. Lenyeltük Medgyessyt, a bakikat, a haverprivatizációt, a milliárdos Kulcsár sikkasztást, a beszédhibás Hillert az arrogáns Gyurcsány haverjával, az okostojás kommancsokat a seggnyaló médiájukkal együtt. Persze nyeltünk jobbról is. A feketére festett oszlopokat, az ostoba nyilatkozatokat, az üres kampányt. Mindegy. Tettük a dolgunk. Mert hittük, hogy 2006. április 9-én ezt a beképzelt, pökhendi Gyurcsányt a szemünk láttára kockázzák apróra a Köztársaság téren, és másnap már megy is a levesbe.
De nem így lett. Április 9-én este két kézzel vettük a levegőt. Mi mentünk a levesbe.
Tény, a Fidesz elvesztette a választásokat és megalakulhat II. Gyurcsány Ferenc kormánya. Négy botrányokkal teli, bukásoktól visszhangos év után. Itt valaki valamit nagyon elcseszett. De ki és mit? Ennek jártunk utána. A magunk szája íze szerint. Őszintén.

Gyurcsány pedig nem volt rest. Meghirdette a szocibüszkeség
napját és utcára vitte a két évtizede klausztrofóbiás vörösöket

2005 őszén a Fidesz mintegy 15%-os vezetéssel vágott neki a kampánynak. Jobban mondva az MSZP. Gyurcsány és bandája félretette a kormányzás nehéz vállfáját, a kormányülések marke-tingmeetinggé váltak, az SZDSZ főgurui pedig hosszú vajúdás után megszülték a magyar politikai reklám legsemmitmondóbb arcát, Kovács Pistit. Erre a Fidesz felvette a kesztyűt és elkezdődött a kampány.

Az első szabadon
választott vicces kampány
A kampányban mindenki igazi politikai háborúra számított, de a választópolgárok legnagyobb megdöbbenésére igazából csak egy bandaháború lett belőle. Persze nem az a komolyabbik fajta, inkább amolyan Olsen és bandája féle. Tele abszurd humorral. A koalíció talpnyalói (Népszabadság) például azzal akarták lejáratni a Fidesz kampányát, hogy a reklámnyugdíjasát levadászták. (Le a kalappal Fata Jánosné előtt, aki megmosolyogta a bolsevik trükközést.) Erre a többszázadjára átszervezett Fidesz kommunikációs főosztály azzal válaszolt, hogy vajon mit mutatott Gyurcsány Ferenc. Bemutatott-e Magyarországnak és ha igen, mit mondott közben. Szükséges ez?
A politikai humor iránt fogékonyak nagy örömére a két nagy párt a másik táborának is kampányolt, ami drasztikusan növelte a kampány egy főre jutó vicces jeleneteinek a számát. Gyurcsány szántszándékkal felvett és az amőba bloggal együtt bedobott kurva szédületes táncán például visítva röhögtünk. A legfinomabb megjegyzések közé tartozott, hogy „vazze, ez tényleg homár...” Ők így szólították meg a fiatalokat. Persze a Fidesz sem volt rest, hogy a nyuggerek nehéz szatyrát cipelje. Akinek nem volt elég a 14. havi nyugdíj, azoknak Orbán Viktor személyesen öltözött nyugdíjasnak.
De a pálmát mégse ezek vitték el. A legmaróbb angol abszurdot idéző jelenet minden kétséget kizárólag az volt, amikor a Napkeltében egymás szavába vágva kampányolt Illés és Kékesi. Akinek az ízlésvilágához közel áll a Monty Python, annak kötelező megnéznie a vitát, amely még megtalálható a Napkelte honlapján (2006. április 20.). Köszönjük Tibor, köszönjük Zoltán!

Üzenetek
Az MSZP az első pillanattól kezdve Gyurcsányra építette a kampányát. Rajta kívül mindenki hihetően alakította a süketnémát. Még Lendvai Ildikó is kétszer megfontolta, mikor mit mond. Gyurcsány pedig nem volt rest, egy kézből etette a régi munkásőröket és a fiatal baloldaliakat. Meghirdette a szocibüszkeség napját és utcára vitte a két évtizede klausztrofóbiás vörösöket. Mindehhez semmit nem fűzött hozzá, csak azt, hogy igen, igen, meg hogy igazságosabb országot akarunk, meg hogy Orbán Viktor nem.
A Fidesz ezúttal nem prolizott, hanem a 2004-es EU választások igézetében nem tett mást, mint a proliknak üzent. Akkor bejött, hogy az EU-választásokkal kapcsolatban a benzinár, meg a gázáremelés volt a téma. Most viszont nagyon vakvágányra futott ez a hasra gyúrós kampány. Amely azt volt hivatva közvetíteni, hogy vedd észre, ember, szarul élsz! Szarabbul, mint négy éve. De hát az emberek egy jó része nem él szarabbul, akik meg szarabbul élnek, azok nem Fidesz-szavazók. Ha Orbán Viktor személyesen menne át hozzájuk takarítani, akkor szívesen megköszönnék, majd április 9-én mennének szavazni az MSZP-re. Hasonlóan a nyugdíjasok túlzott pátyolgatásához. Egy a néphadseregben és az egypártrendszerben megöregedett kedves ismerősöm mondta, nem is olyan hülyeség ez a többpártrendszer, mert a választások alatt agyba-főbe foglalkoznak a nyugdíjasokkal és mindenféle kedvezményeket ígérnek. Régen meg le kellett nyelni az évi egy-két százalékos nyugdíjemelést. De hogy ezért pont Orbánra szavazzon, arról persze hallani se akart. Jók lesznek a szocik.
Ezenkívül a bedobott témák hiteltelenek voltak, a 10%-os TB-csökkentés maximum a vállalkozókat szólította meg, ők meg már annyi mindent hallottak, hogy ezt se hitték el. Vagy ha elhitték, akkor már úgyis nyolc éve ide szavaznak.
A legnagyobb baj, hogy a Fidesz nem tudta megszólítani a bizonytalanokat. Minden erejét elvette az, hogy a saját táborát egyben tartsa, illetve, hogy megpróbálja távol tartani az MSZP-szavazókat. A bizonytalanoknak nem üzent. Főleg azoknak a fiataloknak, akiknek elegük volt a politikai hókuszpokuszokból. A Fidesz is belement a hókuszpókba meg a varázslatba. Pedig megtehette volna, hogy egyszerűen csak őszintén beszél. Soha nem volt a térségben ilyen versenyképtelen a magyar gazdaság, soha nem realizáltak ilyen komoly profitot a bankok – szegény Csurka Pisti, ha ezt tudná Ş–, soha nem látott ekkora korrupciós csalást a III. Köztársaság. Ráadásul egy közhivatalnokot meg is verettek azért, mert végezte a dolgát. Majd a hatalom nemhogy megvédte volna hivatalnokát, hanem bicskanyitogatóan félresöpörte és a saját, alkalmatlan sleppjével helyettesítette. Közben az állami pályázatokon mindent a mutyi dönt el, az EU-ban nem tudjuk az akaratunkat érvényesíteni, nincs egy hosszú távú vízió arról, hogyan fog ez az ország kinézni húsz év múlva. Kik fogják lakni a falvakat és mit fognak ők ott csinálni, milyen gazdasági folyosókat építünk ki, mire helyezzük a hangsúlyt az oktatásban és mire nem. Hogyan oldjuk meg az egészségügy problémáját azon kívül, hogy a csődben lévő költségvetésből még több pénzt belepumpálunk. Ami a legszomorúbb: egyetlen üzenetet nem kaptak a fiatalok. Azok, akik között arányaiban a legtöbb a Fidesz-szavazó.
De ezekről a témákról, a fiatal korosztáyokról (rólunk, a fene egye meg – a szerk.) egy szó sem esett. Helyette értelmetlen viták töltötték ki Baló György unalmas műsorait. Nem volt vízió. Félreértés ne essék, természetesen másik oldalon állóknak sem. De a médiahátszelüknek köszönhetően ők ezt megtehetik. A Fidesznek tehát a politikából joggal kiábrándultakat kellett volna meggyőznie. Arról, hogy van más választás.
A fiatalok hanyagolásához hasonló döbbenetet okozott, hogy ismét budapesti kampány nélkül akar nyerni a Fidesz. Hacsak a második forduló előtti pénteken lezavart látványos kígyócipelést nem számítjuk ide. Illetve a két párti vitán elhangzó Budapest Minisztérium ígéretét. És most tegye fel a kezét az, aki e miatt szavazott végül a Fideszre. Jó, köszönöm.
Úgy gondolták a kampányguruk, hogy a budapesti kampány mozgósítana? Pedig tudhatnák, hogy Budapesten a média így is, úgy is mozgósít. A Fidesz, ha valaha nyerni akar, nem ússza meg hiteles üzenetek nélkül a fővárosban. Mert tetszik, nem tetszik, az ország sorsa jórészt itt dől el.

Hibák
Tizenhat éve mindenki tudja, hogy a Kádártól megörökölt csatahajókkal szemben úszik néhány bárka a média hatalmas óceánján. (Ez szép volt, nem?) Hatalmas az ellensúly, meg az ellenszél, de így is lehet és kell is nyernie a jobboldalnak. Egyetlen feltétele van. Aki ezen az oldalon focizik, az kevesebbet hibázhat. Sajnos, ez sem sikerült.
Itt volt a remek alkalom, amikor Gyurcsány erőszakosan kitüntette a legsötétebb kommancsait, hogy íme ez a témát végre fel lehetne venni, és ütni vele őket. De nem. Mert azon a hétvégén Mikola fogta magát és Martonyira nézett, aztán meg üzent egyet a fiataloknak. Amiről nem ő tehet, mert lehetett róla tudni, hogy ilyen alkat, korábban is ilyen volt. A finisben elővenni, egy nem létező poszttal megkínálni, nem belátható, hogy ez mit hozhatott volna, ha nem vitt volna el nagyon sokat.
Orbán Viktor a vitán nem szerepelt jól. A nagy visszafogottságot addig vitte, amíg a kezdetben ideges Gyurcsány végül lelárifárizta a számokat, adatokat és tényeket mellőző Orbánt. Ha valakik azt találták ki, hogy Orbán az egész vitán csak azt hangsúlyozza: gondolják meg az emberek, hogy most élnek-e jobban vagy négy éve, akkor az jó nagy badarság volt. Ezenkívül semmi nem hangzott el. Csak az, hogy mi volt az Orbán-kormány idején. Mintha 2002-ben lettünk volna, és Medgyessy reloaded Gyurcsány lett volna. És a „hol voltak Önök az elmúlt négy évben, a Holdon?” – című kérdés, már csak csütörtökön a négypárti vitán jött ki. De ez a vita már a kicsikről szólt, a bamba Kunczéról meg a kakaskodó Dávid Ibolyáról. Mindenesetre emlékezetes marad bennem az a mosoly, amit a baloldali barátaim arcán láttam a vita végén. Tény, sajnálták is kicsit az Orbánt.
Utólag látható, hogy hatalmas stratégiai hiba volt mindenkit egy kosárba beletenni. Mert végül a Fidesz nagy mosodája mindent narancssárgára mosott. Hiába szippant be a legna-gyobb ellenzéki párt a nagy közös
kalap alá még néhány szervezetet, a kalap attól nem lesz nagyobb, maximum narancssárgább. Ez pedig érzékelhetően nem hoz több szavazatott.
Itt is ahhoz az axiómához érünk, hogy az MSZP megteheti, hogy hol a Centrumpártot, hol az MDF-et szponzorálja vagy szponzoráltassa. De valamilyen módon a Fidesznek is lépnie kell, hogy életre segítsen egy önálló szatelitpártot. Lehet egy mosollyal vagy egy szívélyes gesztussal is barátokat szerezni. Mert szolgából és ellenségből van már éppen elég.
Egy baráti, de kritikus szatelitpárt két dolog miatt nagyon fontos. Egyrészről Orbán Viktor a legnagyobb magyar mozgósító. Mert amennyi szavazót mozgósít a jobboldalon, ugyanannyit mozgósít a balon is. És vannak olyan jobbra húzó szavazók, akik azért nem szavaznak, nem tudnak szavazni, mert nem szeretik Orbánt. Marad nekik a Leisztinger–Schmuck-féle Tisztelet Társasága…
Másrészről nem lehet ugyanúgy beszélni a gazdákhoz, mint a fiatal pesti értelmiséghez. Nem lehet ugyanúgy beszélni a nyugdíjasokhoz, mint a vállalkozókhoz. Nem lehet ugyanúgy beszélni a táltosokhoz, mint a konzervatív professzorokhoz.

Nagy baj van
Minden értelmiségi okoskodáson, mi lett volna ha felvetésen túl a legkomolyabb baj az, hogy Gyurcsánynak Medgyessy ágyazott meg a leginkább. Hatalmas előnyt jelentett helyben – lásd egyéni mandátumok –, hogy 2002-ben az MSZP az önkormányzat választásokon vörösre festette az országot. Így 2006-ban ismert és bejáratott arcokkal tudott kampányolni, úgy hogy a városi önkormányzat infrastruktúrája is sok helyen segítette a jelöltet. Ha most nem szedi össze magát a Fidesz, és nem tud revansot venni ősszel, akkor Mikola Istvánra nézek és azt mondom, nem négy, hanem még nyolc, vagy tizenkettő, de lehet hogy húúúúsz évig nem lesz, nem lehet kormányváltás. Ezért életbe vágóan fontosak az önkormányzati választások. Azon belül is Budapest. Mert ez lehet a legfontosabb záloga a 2010-es győzelemnek.
No mindegy, nem vagyunk kampányguruk, lehet, hogy ha a Fidesz azt csinálta volna, amit írtunk, vagy a vakparaszt eszünkkel kitaláltunk, akkor se lenne több képviselője 164-nél, vagy még annál is kevesebb. Lehet. De akkor legalább szerethető és vállalható lett volna a vereség. Így nehezen az. És végül nem írhatunk mást, mint amit egyszer már a köztévével kapcsolatban leírtunk: mocskos kommunisták a kormányon.Kapcsolódó letölthető archív fájlok:
UFi 2006. május (1451 kbyte)


Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

  #23: _A.. (2006. -0. 8-. 11: 2)  

Normális vagy?
Így jó ,ahogy van ,zabáljátok fel a saját sz......
most nem tudjátok a Fideszre fogni.
Nektek soha nem jó semmi,csak a vircsaft ,támadás,ti soha nem néztek tükörbe.
:)))))))) Hát talán értem miért.
Romokban az ország.
Nem köszöni ezt meg senki sem nektek,még ti sem hisztek a hülyeségetekben,csak az értelem színvonala gátol a gondolkodás logikájában.
Amcsi siker történet a Fleto király sztorija?
Vagy mese:
Hol volt ,hol nem volt ...............
Elindult GyF szerencsét probálni............
Jutalma hogy feleségül vette A. király unokáját..

  
  Válaszok struktúrájaElőzmény: #18


  #22: _- (2006. -0. 8-. 07: 1)  

Lya, komcsinyugger.

  
  Válaszok struktúrája


  #21: _highlander (2006. -0. 8-. 07: 1)  

A Doktor Úr, Aki Igazol Minden Jobbos Előítéletet.
Komcsi a házban.

  
  Válaszok struktúrája


  #20: _Dr.Illés A. (2006. -0. 8-. 07: 1)  

Novák Tamás! Sajnálom magát! Miért? ugy is tudja,ha nem mondom! Biztos fiatal,éretlen,kezdő tollforgató,ami látszik minden megszólalásán: éretlen,tájékozatlan,alapvető politikai ismeretek híján csak gyűlölködik,ocsmány újságíróhoz %ha ugyan annak vallja magát/ méltatlan,civilizálatlan elfogadhatatlan hangnemben ír /mit ír? köemöl,karmol,varangyol/ ha vinni akarja még valamire ebben a szakmában tanuljon,képezze magát,legyen kulturált eoropaer ,legyen egyáltalan "ember",ha nem ragadjon bele ebbe az önmaga által válalt posványba,ahol az utálkodást,a bajkeverést meg megfizetik.Ehhez gratulálok Önnek,
A részletek kifejtésére azt hiszem nem kell,hogy igényt tartson,hiszen azt úgyis tudja,illetve tudta már akkor,amikor tollát a mocsokba belemártotta,ha nem akkor tényleng gyengécske újságíró kis Kegyed! Azért a kijelölt útján ha ízlése errre inspirálja menjen nyugodtan végig,ne szegje kedvét a "mocskos kommunista'kormány-bagázy"-ahogy volt szíves minősíteni a Köztársaság ,ha tetszik,ha nem,jelenleg regnáló kormányát. /DR. Illés A/

  
  Válaszok struktúrája


  #19: _Kézdy E (2006. -0. 8-. 07: 1)  

Kiss Jakab Úr drága! Minden szava,isten szava.Megcáfolhatatlan igazságot mond,amit nem lehet überelni!Grat. Önnek!!!Kézdy e.

  
  Válaszok struktúrája


Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”