OFFLINE | téma |
DEMISZ, a komisz
(2007. július)
A halottnak hitt DEMISZ beint. A KISZ-utódszervezet egy simának indult ingatlanüzletbe kavart bele. Ki, hogyan és miért? Ennek járt utána Kármán Irén-úttörőcsapatunk.

Néhány nappal Nagy Imréék újratemetése után, 1989. június 23-án, a Fővárosi Bíróság a társadalmi szervezetek között nyilvántartásba vett Kommunista Ifjúsági Szövetséget (KISZ) törölte, egyben jogutódjaként a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetséget (DEMISZ) nyilvántartásába vette. Egyszerű, mondhatnánk. Nem változott sem a székhely, a Kun Béla rakpart, sem az elnök, Nagy Imre – persze nem az újratemetett –, sem a bankszámla. Ezzel meg is történt az utódváltás lemodellezése, amit majd októberben az MSZMP –MSZP viszonylatban élesben is le lehetett vezényelni.
Elérkezett 1990, amikor hasadt a magyar hajnal és jöttek a szabad a választások. Nagy Imre a DEMISZ elnöke felelős vezető és jó magyar módjára felajánlotta a DEMISZ ingatlanvagyonát – mintegy hatvan ingatlant – Németh Miklósnak. Aki ügyvezető kormányfőként két héttel a totális választási vereség után, egy héttel az Antall-kormány megalakulása előtt, 1990. április 27-én a 81/1990-es minisztertanácsi rendelettel megalakította a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Alapítványt. A rendeletben a Minisztertanács biztosította az Alapítvány számára a Központi Ifjúsági Alap terhére 1990. április 1-től a játék- és pénznyerő automaták adózott nyereségének 50%-át, az éves Idegenforgalmi Alap 5%-át, továbbá az Alapítványnak adományozta a DEMISZ és a MUSZ (Magyar Úttörő Szövetség) kezelésében, illetve tulajdonában volt, és a szervezetek által a kormánynak kötelezettségvállalás közérdekű célra címen felajánlott ingatlanokat. Üdülőket, táborokat országszerte, de a Hotel Aranypartot Győrben, székházat az Amerikai út 96. szám alatt, a Rottenbiller utcában, a II. kerületben, vagy Debrecenben is.

ÁSZ vizsgálat – Eltapsolták
Az NGYIA-t az Állami Számvevőszék első alkalommal 1992-ben ellenőrizte. Az ellenőrzés megállapította, hogy az NGYIA működése a szabályossági, célszerűségi és eredményességi követelményeknek nem felelt meg. Ennek kialakulásában az alapítás és a működés során elkövetett mulasztások játszottak szerepet, a gazdálkodás szabályozatlan, rendezetlen, következetlen és ellenőrizetlen volt. No, sebaj, az NGYIA-t az Állami Számvevőszék második alkalommal 1995-ben – utóellenőrzési jelleggel is – ellenőrizte.
Az ellenőrzés 1992–1994. évekre vonatkozott, de egyes vállalkozási tevékenységeket és ezekkel kapcsolatban a közalapítvány likviditását 1995 első félévéig bezáróan értékelte. Az ÁSZ megállapította, hogy 1994-től – főleg a felelőtlen vállalkozási tevékenység miatt – súlyos pénzügyi zavarok keletkeztek az alapítványnál. Az ellenőrzést követően – annak megállapításai alapján – az Állami Számvevőszék elnöke 1996. június 12-én a NGYIA két dolgozója ellen – nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, illetve a számviteli fegyelem megsértése bűntettek alapos gyanúja miatt – eljárást kezdeményezett. De a történet nem ért véget, az ÁSZ 1999-ben ismét ellenőrzést végzett akkor már az NGYIK-nál. Történt ugyanis, hogy 1995-ben kisebb átszervezések miatt a Horn-kormány az alapítványt közalapítványnak minősítette, az új alapító okiratban ekkor már csak 26 ingatlant találunk.
Az NGYIK Amerikai úti székházának félbehagyott beruházása körül is talált csúnyaságot a Számvevőszék. Így teljesen érthető volt, hogy valamilyen módon csökkenteni kellett a hiányt a közalapítványban. Mit lehet ilyenkor tenni? Létre kell hozni egy saját tulajdonú Kft-t – ez lett a Talent Kft –, amelyet meg kell bízni az ingatlanok hasznosításával és nem utolsósorban az értékesítésével. Így talán csökkenthető a hiány. A Talent Kft jól dolgozott, néhány év alatt majd’ félmilliárd forint értékben sikerült túladni a korábbi vagyonelemeken.
Az ÁSZ 1999-es vizsgálata ismét konkrét, személyes felelősséget állapított meg több ügyben.
Vagyonvesztést és értékaránytalanságot találtak az Amerikai úti ingatlan egy részének eladásában, a Hotel Aranypart eladásában, a kuratórium és az FB több tagja közalapítvány tevékenységéhez nem kapcsolódó, személyes szükségleteik kielégítését szolgáló, pazarló, vagy valótlan költségeket számoltak el. A felelősségre vontak között volt Karácsony Mihály, aki érdemeire tekintettel most ismét a közalapítvány kuratóriumi tagja és akire még visszatérünk, valamint Varjú László komlói robbantómestert, aki most az MSZP frakcióigazgatója, Taksony polgármestere. A jó elvtárs 1996 és 1999 között a kuratórium elnökeként szolgálta a gyermeket, ifjakat. A kis malőrről nem ír honlapján, helyette inkább a Kiváló Dolgozó-díjjal büszkélkedik a mester. Nos, most egy pillanatra arra kérem az újságolvasókat, a magam és a Magyar Köztársaság nevében, hogy kezeiket ütemesen összecsapva skandálják a Szégyelld magad, szégyelld magad! rigmust. Köszönöm. Menjünk tovább.

Múltat végképp eltörölni
Miért vettük elő ezeket a régi dolgokat, miért esünk a komcsizás halálos bűnébe? Több okból. Egyrészt minden jel arra mutat, hogy az NGYIK nemsokára megszűnik létezni. Ugyanis a hatékonyabb államháztartásról szóló kormányhatározat alapján a kormány úgy döntött, megszűnik az alapítvány. Azóta pályázatot nem írtak ki, és elkezdődött a harc a maradék vagyon hasznosításáért. Ugyanis a megszűnés várható dátuma 2007 második féléve, hiszen a közalapítványnak iskolafenntartói feladatait addig kell rendeznie. Kik bábáskodnak a megszüntetés körül? Karácsony Mihály, akinek már komoly tapasztalata van az alapítvány működtetésében, és Butor Klára az MSZP pártigazgatója Rácz „Csillebérc” Péter korábbi főúttörő élettársa. Honnan lehet még ismerős Karácsony Mihály neve? Nos ő, azonkívül, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban a szövetkezeti ügyek megbízottja, a Magyar Nemzeti Üdültetési Alapítvány kuratóriumi elnöke is volt. Mint ilyen, komoly szerepet játszott abban, hogy a Leisztinger Tamás birtokolta Hunguest Hotels kapja meg a maradék szakszervezeti vagyont.
A harc most a Rottenbiller utcai ingatlan körül dúl. Az ingatlant az egyháztól az ötvenes években vették el a koman-csok, aztán a KISZ-hez került, hogy kulturális célokat szolgáljon. 1990-ben az ingatlan üzemeltetését a KISZ által alapított Talentum Kulturális Alapítvány kapta meg, ennek ellenére az ingatlan nyilvántartásban a NGYIK szerepel, mint tulajdonos. Jelenleg itt működik többek között a Rajkó zenekar, itt próbál a Dohnányi Szimfónikus Zenekar. Az ügyet ismerő, lapunknak név nélkül nyilatkozó források elmondták, hogy az ingatlannal kapcsolatban két forgatókönyv képzelhető el. Egyrészt eladják az ingatlant egy megbízható cégnek mintegy 220 millió forintért, az épületet megkapja a Talentum, aztán csináljon vele, amit akar. Az ötezer négyzetméteres ingatlan azonban a legóvatosabb becslések szerint is legalább egymilliárd forintot ér. A másik variáció pedig, hogy az Országos Cigány Önkormányzat kapja meg ezt az épületet cserébe a felgyújtott Gyömrői úti ingatlanért, ahol a Országos Cigány Információs és Művelődési Központ (OCIMK) működik. Vagyis működött. A feljelentések, perek, szabálytalanságok tucatjait felmutató OCIMK-ot működtető Kht. ugyanis már régóta szeretné eladni a teljesen lelakott és most már ki is égett ingatlant egy lakóparképítő befektetőnek. Egyesek tudni vélik, az alku már korábban megszületett: ha Kolompár Orbán lesz ismét az OCÖ elnöke, akkor Gyurcsányék neki adják a Rottenbiller utcai ingatlant és az OCÖ megszabadulhat a Gyömrői útitól. Nos, Kolompár Orbán az OCÖ jelenlegi elnöke.

Demisz reloaded
A ház mostani gazdái viszont hallani sem akarnak erről a költözésről, sem pedig a 220 millió forintos lelépési pénzről. Ezért lássunk csodát, összefogtak a Demisszel. Igen, jól hallották, a Demisszel, ami a mai napig működik és amelynek 1991 óta a vezetője Takács István. (Az ő neve bejárta a sajtót az aradi vértanúk szobrának gyűjtésével kapcsolatban, amit 1987-ben a KISZ szervezett.) A stratégia lényege, hogy a Demisz, annak idején közérdekű célra ajánlotta fel ezeket az ingatlanokat, ahogyan az a már idézett alapító okiratban is szerepel. Azonban ez a közérdekű cél nem valósult meg, így az ingatlanok visszajárnak a Demisznek.
2007 áprilisában Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek írt levelükben így fogalmaznak: „az eredeti felajánlást erre az ingatlanra vonatkoztatva 2007. április 18. napjától visszavonom, egyben az eredeti felajánlásnak megfelelő céllal a Budapest, VII. kerület Rottenbiller u. 16-22. szám alatt található ingatlant a Talentum Kulturális Alapítvány részére véglegesen és visszavonhatatlanul egy forint ellenértékért tulajdonba adom.”
Fel van tehát adva a lecke a miniszterelnök úrnak. De nemcsak neki, ugyanis a DEMISZ a csillebérci perbe is beavatkozott. „A perbeli hivatkozási alap az, hogy a bíróság egyszer már döntött arról, hogy a tábor nem az Úttörőszövetségé. Viszont nem döntött arról, hogy akkor kié” – mondta lapunknak Takács István, a DEMISZ elnöke. Szerinte a bíróságnak a szerződés érvénytelensége okán nincs más lehetősége, mint visszaállítani az eredeti tulajdoni állapotot. Annakidején ugyanis az ingatlan kezelői jogával – amely tulajdonjoggal egyenértékű jog volt – a KISZ rendelkezett, a KISZ jogutódja pedig a DEMISZ. „Erre mondta a bíróság, hogy ez szerinte nem így van. Szerintem meg igen, hiszen nekem arról van hivatalos bírósági pecsétes papírom, hogy a KISZ jogutódja a DEMISZ. Ha ezt a bíróság vitatja, akkor ezt nem velem kell megbeszélnie, hanem önmagával, házon belül, hiszen ezt az okiratot ők adták ki” – fogalmaz az elmúlt másfél évtizedben pihenő, ám máig létező DEMISZ első embere.Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”