A történelmi Magyarország borvidékei (II.)
Szekszárdi és tolnai borvidékek (2004. február) Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország, de benne is a szekszárdi talán a legszebb borvidékünk. Leginkább a változatossága miatt: Szekszárd környékének hét dűlője változatos mikroklímát biztosít. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy lehet az egyik dűlőben egy kicsit rosszabb a termés, míg a másikban lehet kiváló borszőlőt szüretelni. Érdekességként, de – a szavazatukat a villányi borokra leadók népes tábora miatt – csak félve jegyzem meg, hogy itt a napsütötte órák száma magasabb, mint a Villányi-hegység lábainál. A vidék határát a Duna adja, az északi lejtőket pedig olykor Paks radioaktív felhői sugarazzák be. Korábban külön tartották számon a Szekszárd, valamint a Belső Somogy, Tolna borvidéket. A legutóbbi évekig azonban már csak szekszárdi borokról hallhattunk. Az 1997-es törvénymódosítással újra megjelent a Szekszárdot körbeölelő három vidék – Tamási, Bonyhád és Tolna körzetközpontokkal – önálló, Tolnai borvidékként történő megnevezése. A mélyen fekvő agyagréteg felett laza löszös talaj keveredik a vidékre jellemző vörös színű vályogtalajjal. Az átkosban Szekszárdot eltiltották a bikavér névhasználatától. A szocializmus idejének célkitűzése az volt, hogy az Egri Bikavérből valódi exportmárkát csináljanak. A célkitűzés meg is valósult: a nagyipari termeléssel előállított boroknak szinte korlátlan piaca nyílt a KGST országokban. Ez azonban semmit sem jelentett a bor minőségére nézve, sőt. A bikavér megszűnt minőséget jelenteni, elvesztette eredeti karakterét. Töltsd meg, testvér, poharamat, Hadd öblítem a torkomat! Mert a pohár megtöltve jó, Az én torkom öblítve jó.
Töltsd meg öcsém a pipámat, Hadd füstöljem ki a számat! Mert a hús is füstölve jó, A bor pedig mindenre jó. | Pedig a bikavér, amelynek alapját a kadarka adta, egy igazán zamatos, tüzes-fűszeres, sötét vörös bor. A kadarkánál pedig álljunk meg egy pillanatra. A fajtát a török hódoltság idején honosították meg a törökökkel szövetkező, tőlük adományokat remélő és nekik adózó szerbek. A kadarka nagyon kényes szőlőfajta: más fajtákhoz képest könnyebben rothad, ritkábban ad igazán jó termést, nehezen viseli a nagyüzemi művelést, ezért az antivilágban termesztése erősen visszaszorult. Helyét nagyrészt a kékfrankos váltotta fel. Az utóbbi években azonban egyre többen telepítik újra, az ízében oly különleges, a világfajták ízvilágától teljesen eltérő, ma már hungarikumnak számító kadarkát. Az ültetvények többségét azonban még mindig a kékfrankos adja, amely itt a talajadottságok miatt fűszeresebb, mint másutt, mellette jellemző még a merlot és a cabernet. A fehérborok inkább a tolnai borvidékre jellemzőek, olaszrizling és chardonnay a leggyakoribb fajták.
Kóstoló Kadarka: a 2002-es évjáratból figyelemre méltó minőséget ért el Takler Ferenc és a Liszt Pincészet (Domaine Gróf Zichy márkanévvel kerül forgalomba). Bikavér: a legjobbakat Veszter-gombiék és Takler Ferenc a 2000-es szüretből töltötték palackba. Kékfrankos: a Takler és a Dúzsi pincészetek sosem okoznak csalódást, barrikolva Vesztergombiék értek el figyelemre méltó színvonalat. Rozé: a szekszárdi rozé klasszikusa Dúzsi Tamás. A tolnai fehérek közül: Chardonnay a Liszt pincészettől Chateau Kajmád márkanévvel. Csúcsborok: Takler Ferenc 2000-es Regnum cuvée-je, valamint az idei év legsikeresebb magyar bora, a Vesztergombi pincészet 2000-es Csaba cuvée-je.
|