OFFLINE | intro |
Az új év elé 4.0
(2004. január)
Az építkezés éve (kormány), a leépítés éve (Fidesz), a rizs nemzetközi éve (ENSZ) vagy éppen a majom éve (kínai horoszkóp) lesz-e 2004? Szűk tizenkét hónap múlva mindenki eldöntheti személyes meggyőződése és vérmérséklete szerint, mindenesetre mozgalmas esztendő elé nézünk.

Hosszú távú hatását tekintve a legnagyobb jelentőségű eseménynek Magyarország május elsejei EU-csatlakozása ígérkezik. Eljön a régen várt pillanat, még ha nem is így, nem is ekkor képzeltük. Az új tagok nagyságrendekkel kisebb uniós támogatásra számíthatnak, mint a korábbi bővítési körök résztvevői, ráadásul intézményrendszerük felkészületlensége miatt további jelentős forrásoktól esnek el. Ez alól hazánk sem kivétel, nincs kizárva, hogy negatív szaldóval zárjuk első uniós évünket, ami igencsak kínos magyarázkodásra kényszerítheti a kormány irreálisan derűs („a csatlakozásnak nem lesznek vesztesei”, „nem leszünk nettó befizetők”) EU-képet festő tagjait.
Jó egy hónappal belépésünk után először választunk képviselőket az Európai Parlamentbe. A megmérettetést komolyan veszik politikai erőink, a kormánypártok igyekeznek elkerülni a pillanatnyi népszerűségi mutatók alapján számukra kilátásba helyezett sikertelen szereplést, az ellenzék pedig láthatóan szeretné az egész voksolást egy kormány elleni protest-szavazássá változtatni. A győztes nagy jelentőséget tulajdonít majd az amúgy csekély hatalmi súllyal bíró EP-választás eredményének, a vesztes pedig igyekszik elbagatellizálni azt.
Idén nem kell földrészeken át túráztatni az olimpiai lángot, augusztusban Athén ad otthont a játékoknak. Magyarország nagy reményekkel vág neki az olimpiának, hozzászoktunk, hogy sportolóink négyévente elhalmoznak minket sikereikkel. Hajrá! Előrebocsáthatjuk, hogy sikeres és sikertelen szereplés esetén is előveszi majd valaki a politika szálait: a vörös sarokban Gyurcsány Ferenc sportminiszter, a narancsszín sarokban Schmitt Pál MOB-elnök.
S hogy mi minden egyéb várhat még ránk 2004-ben? A teljesség igénye nélkül: A puszta és a tokaji aszú mellé országimázs-ügyileg felzárkózik a rajt-cél utolsó hely. A jobboldali rendezvényekre kitelepülő gagyi-árusok új orbánviktoros kitűző-kollekciót mutatnak be (Orbán Viktor, az én Európám). Szocialista politikusok lemondásra szólítják fel az előző ciklusban kinevezett (ergo Fidesz-pártkatona) Frits Bolkensteint, az EU belső piacokért felelős biztosát. A Jobbik jászlakat állít fel Húsvét előtt a nagyobb városok forgalmas közterein. Liberális értelmiségiek a Pápához írt nyílt levélben fejezik ki a Tilos Rádión elhangzottak felett érzett aggodalmukat. Boldog új esztendőt!Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”