Rókusfalvy Pál fesztiválokról, vasárnapi beszélgetésekről meg egy elérhetetlen olaszrizlingről
„Rátaláltam erre a tájra, erre a történelemre” (2004. október) Volt hivatásos zenész, részt vett a Danubius Rádió megalapításában, milliók ismerték meg a millennium évében a Hovatovább című közösségi vetélkedő játékban. Rókusfalvy Pál ma saját produkciós irodáját vezeti, fogadót üzemeltet Etyeken, ugyanebben a községben szervez gasztronómiai és borászati fesztiválokat. Legtöbbet mégis az általa termelt borról, szőlőről, a munka meg a közösség tiszteletéről beszélt lapunknak adott interjújában. Mint mondja, a régiek mintájára 225 literes hordó a legnagyobb a pincéjében, névjegykártyákkal pedig már nem bíbelődik.
–Az elmúlt években elsősorban rádiósként, tévésként ismerhettük meg. Most pedig szőlővel, borral foglalkozik, szervezi az Etyek Pincefesztivált és az Etyeki Kezes-Lábos Gasztronómiai Fesztivált. A médiaszemélyiség pályát váltott? –Unokatestvérem, Alkonyi László a Borbarát című szaklap főszerkesztője, a lap elindítása körül segédkeztem néhány éve. Cserébe elvitt pincelátogató útjaira. Egy számomra új, rokonszenves világot ismerhettem meg, a borászok világát; így jutottam el 1997-ben Etyekre. Az első borkóstolót még több követte, és aztán a jóízű beszélgetések során jött az ötlet, hogy vegyek présházat a faluban. Segítette a döntésemet, hogy úgy láttam: a faluban még él a kaláka, segítik egymást az emberek. 1999-ben volt aztán életem első szürete, így lassan megismertem a falut, a bort, ma már két hektáros birtokom van egy kis présházzal, és évente párezer palack bort termelek. Nem is szeretném tevékenységemet profi szintre vinni: a minőségben természetesen a profizmus a cél, nagyon büszke vagyok a hegyközségi versenyeken nyert ezüstérmekre – aranyat még nem sikerült szereznem. Nem szerettem volna viszont a médiában szerzett ismertségemet arra felhasználni, hogy többszázezer üveg borral jelenjek meg a piacon. Minőséget szeretnék, abból is csak annyit, amennyit a barátaimmal meg tudunk inni, illetve az Etyek Vendégfogadóban a vendégeink elfogyasztanak. A fogadó ugyanis a másik szívügyem: három évvel ezelőtt, amikor az embereket már megismertem, amikor elfogadtak a közösségben, vetődött fel egy, a tájba simuló épületben létrehozott családias vendéglő ötlete, amely a helyi borok mellett a tájra jellemző ételeket is kínál. A 3700 lakosú Etyeken ugyanis nem volt vendéglő.
–Miközben borászatunk már kezd feléledni, gasztronómiánkkal még gondok vannak. Ön hogy látja a magyar étel és a magyar bor kapcsolatát? –Az elmúlt években sokfelé megfordultam külföldön, borkóstolókon vettem részt, és én is egyre inkább éreztem a magyar borászat és gasztronómia kapcsolatának, gyümölcsöző együttműködésének hiányát. A francia vagy olasz viszonyokat (ahol a bortermelés szinte automatikusan kapcsolódik a helyi ételkultúrához) nehéz elérni – Olaszországban egymillió hektár szőlő van, Magyarországon 93 ezer hektár, annyi, mint Toscanában –, de a jelenlegi sivár „vendéglátóipari” helyzetnél azért jobbat érdemelnénk. Vendéfogadónk filozófiája pontosan ebből a felismerésből táplálkozik: a savas etyeki borokhoz kínáljuk a környék és a falu sváb parasztételeit, mert úgy véljük, hogy ha mi nem, akkor senki más nem fogja megmutatni a világnak a helyi értékeket. És az említett családiasságba az is beletartozik, hogy ha jön egy ötfős baráti társaság, tartok nekik borbemutatót; harminc főnél többnek már nem szeretek beszélni, mert elvész az az intimitás, ami szerintem nélkülözhetetlen a bor élvezetéhez. A borhoz ugyanis erőteljesen kapcsolódik a beszélgetéskultúra, a közösségi együttlétben gyökerező emberi párbeszéd. Ezért is van vágyódás a bor iránt.
–A bor és a szőlő ma státusszimbólum is. Használ a magyar borkultúrának, hogy egyre több üzletember, közéleti ember vásárol szőlőt és csináltat bort? –Hamar kiderül, hogy a bort valaki üzletnek vagy kultúrának tekinti-e. Az én helyzetem egyszerű: pénzügyileg sem vagyok arra felkészülve, hogy többszáz hektáros birtokot üzemeltessek, másrészt én a borban elsősorban az érzést keresem, azt, amit az általam tisztelt borászokban megtaláltam. Éppen ezért a nálam érdeklődő barátaimnak sem tanácsolom a szőlővásárlást, ha csak befektetési lehetőséget keresnek. Bizonyos üzletembereknél is lehet tapasztalni, hogyha kényelmük úgy kívánja, nem a tájba illő, eredeti módon újítják föl a présházat, vagy a harmadik évre már elunják a szőlővel való pepecselést. Nekem a státusszimbólumnál sokkal fontosabb, hogy az etyeki idős bácsi vasárnap megkínáljon a saját borával és beszélgessünk egy jót a szőlőről, az időjárásról, a világ dolgairól. Csak az lehet tisztában a bor és a táj igazi természetével, aki itt tölti idejét. Hosszú időbe telt, amíg ezt megtanultam, de büszke vagyok rá, hogy az első párezer palack borom minden egyes dugóját én tettem bele az üvegbe; azért van 225 literes hordóm, mert azt még én is meg tudom emelni és a régiek is így csinálták. A borászok előtt is hitelesebb az ember, ha látják, hogy szívét-lelkét beleteszi a munkába. Szerencsés vagyok, mert hetente háromszor-négyszer átjárok Budaörsről Etyekre, ott tudok lenni, át tudom látni a szőlőmet, a munkafolyamatokat. És ebbe belefér az is, hogy lepermetezem a másik szőlőjét, ha észreveszem, hogy nem volt rá ideje, nehogy a zöldrothadás tönkretegye mindannyiunk munkáját. A borászatban a hatékonyság szót amúgyis gyűlölöm, mert ez a dolog a borkultúráról szól. Ettől válhat az ember egy közösség tagjává: valószínűleg azért választottak az Etyeki Borút Egyesület alelnökévé, mert a helyiek megérezték, hogy nekem Etyek a fontos. Mindezzel lehet versenyezni egy öt-hat generációs borászcsaláddal. Úgy érzem, hogy egyre többet tudok, de ezzel együtt egyre sokasodnak bennem a kérdőjelek is.
– Hagyományteremtésnek, közösség-szervezésnek, kistérségi reklámnak nevezhetjük az Etyeken Ön által is szervezett fesztiválokat? – Etyeknek önmagában is nagyon jók az adottságai, előbb-utóbb létrejött volna ez a rendezvény. A falu Budapest szőlőskertje, a fővároshoz legközelebb eső borvidék, több száz éves pincesorokkal, amelyeket kutya kötelességünk megőrizni az utánunk jövőknek. A tavasszal megrendezett Etyek Pincefesztivált követi őszszel a Kezes-Lábos Gasztronómiai Fesztivál. A történet nem arról szól, hogy kitaláltam, megszimatoltam az üzleti lehetőségeket. Alaposan végiggondoltam, hogy a rendezvényszervezői tapasztalatomat hogyan is állíthatnám a közösség szolgálatába. Hangsúlyozom, hogy nem tudtam volna az egészet megcsinálni egyedül: a rendezvényszervező cégem az etyeki önkormányzattal és az Etyeki Borút Egyesülettel együttműködve rendezi meg a fesztivált. Szerencsére a falu magáénak érzi az egészet, mindenki részt vesz a Kezes-Lábos Fesztivál előkészítésében: az iskolások, a vállalkozók, a polgárőrök, az iparosok, még az az öreg néni is, aki rendbeteszi a portáját. Így aztán az a több tízezer ember, aki szeptember 25-én eljött és megkóstolta a hungarikumokat, a péksüteményeket, a lekvárokat, a sajtokat, a borokat, meghallgatta a koncerteket, részt vett a játékokon, egyedülálló kulturális és közösségi élményben részesült.
–Minden hasonló rendezvénynél felmerül a terjeszkedés kérdése… – Az eddigi tapasztalatok alapján már megkerestek minket a szomszéd községekből, hogy működjünk együtt. Mi ezt nem akartuk, nem mintha nem lehetne színvonalasan megrendezni a fesztivált, hanem mert nem akarunk nagyipari méreteket és üzleti szellemet. Reméljük, hogy ez egy nonprofit rendezvény marad, de ez csak akkor működik, ha ezt a falusiak akarják. Itt nincs belépőjegy, parkolási-, vécéhasználati-díj.
–Rókusfalvy Pál etyeki lokálpatrióta lett? –Pontosan soha nem fogalmaztam meg azt, hogy miért is csinálom az egészet. Nyilván benne van az is, amit említett, szeretem a tájat, az embereket, a jó bort, rátaláltam erre a kultúrára, erre a történelemre. Ez vagy belülről jön vagy nem: nevezhetjük akár hazaszeretetnek is.
–Névjegyén mi áll foglalkozásként: rádiós, tévés, zenész, producer, borász? –Sok névjegykártyám volt régen. Tanárként kezdtem, amit nagyon szerettem, aztán hivatásos zenészként tíz éven keresztül jártam a világot, később rádióztam, részt vettem a Danubius Rádió létrehozásában, tévéztem. A hangstúdió, a rendezvényszervezés mutatja még a különféle érdeklődési területeket, s ebből a szempontból szerencsésnek érzem magam, mert mindig meg tudtam élni a hobbimból. Persze nem fogom ráírni a kártyára, hogy borász, mert ezzel nem akarom megsérteni Légli Ottót, akinek olaszrizlingjét szeretném egyszer megközelíteni, ha elérni nem is tudom kétszáz éves hátrányom miatt. A borászkodás azonban abban különbözik a többi tevékenységtől, hogy sokkal nagyobb léptékben kell gondolkozni. Hiszen a most telepített szőlő öt év múlva fog először teremni, s az én munkám csak húsz százalékot tesz hozzá a végeredményhez, nyolcvan a természet munkája. Ez alázatra is tanítja az embert. Most már csak egy névjegykártyám van, amin a nevem mellett a honlapom címe és egy mobilszám áll. Ezen a telefonon bármikor el tudnak érni.
–A szőlőben is? – Ott is. Vagy legfeljebb visszahívom az illetőt permetezés után.
|