OFFLINE | puncs | kultúra
Veszedelmes viszonyok
Ukmukmuff
(2005. április)
Mi­e­lőtt va­la­ki rá­kez­di, hogy Sió­fo­kon nincs is szín­ház, el­mon­da­nám, hogy már­pe­dig van. Ugyan­is ép­pen fel­újít­ják a fe­hér­vá­ri Vö­rös­mar­tyt, s a tár­su­lat ezt az időt tá­jo­ló for­má­ci­ók­kal hi­dal­ja át. Choderlos de Laclos ne­ve­ze­tes Ca­sa­no­va-tör­té­ne­te, a Ve­sze­del­mes vi­szo­nyok te­hát a he­lyi művházban ke­rül szín­re. Szap­pan­ope­ra-sztá­rok­kal.

Történik pedig, hogy Valmont vikomt és egykori szeretője, Merteuil márkiné puszta perverz kéjből arra szövetkeznek, hogy előbbi hímszerszámának gyakori és változatos használatával, utóbbi pedig gyilkos intrikáival összevissza kavarja a XVIII. századi Párizs szerelmespárjait. Nemtelen célért nemtelen eszközökkel. Mármost az élő színjáték (Örkény fordítja így) mégse képernyő, hogy valaki balra lenn tartson egy vörös tizennyolcas karikát három felvonáson át, így felső tagozatos diákok és prűd aggok is gyanútlan himbálnak, illetve nyögnek a kényelem nélküli széksorokban. Mindenki a Xantus Barbaráért jött (ex-Família Kft.), aki meg nem, az a Fehér Annáért (ex-Szomszédok). Ha meg egyikért se, akkor fiatal barátaim bizonyára az UFiban már szemlézett mega-giga-sorozat, a Jóban-rosszban miatt váltottak jegyet, merthogy abban Gazdag Tibor a főmájer.
A hab pedig a szappanos tortán, hogy mindezt Szurdi Miklós rendezi össze, aki mögött ugyancsak a Família Kft. (túl) sok epizódja sorakozik főmű gyanánt.
Az előadás mégsem olyan Gór Nagy-színitanodás gagyi. Nagyon is kitalált, olajozottan pörög, iszonyat próba- és koncentrációmennyiség lehet mögötte. Temérdek levélrészlet hangbejátszásai közé ékelik a párbeszédes drámaszöveget, szinte mondatonként vált az élőszó és a kulissza magnóhangja. Aki semmit sem ért ebből, az is érzékeli, hogy virtuóz az együttes. (Valljuk be, vagyunk így egypáran.) A dolgok előrehaladtával javul a helyzet, leesik pár húsz filléres mifelénk is. És egypár ruha ugyanúgy. Magam, bár felette kultiválom a pucér (és szép) női test látványát, mintha öncélú meztelenkedést látnék. A csöppet husi szobalány megkapó motiválatlansággal válik anyaszültté, és akkortól már tudom, hogy a szemrevaló Cécile (Csizmadia Ildikó) is hamarosan lecsupaszodik. És lőn! Mi több, a harmadik részre a szövegét-figuráját példásan hozó Barbit (Tourvelné) is befűzik – naná, hogy a fűzőből kibújva ő is bemutatja kisplasztikáit. Így állunk, ukmukfukk vetkőztetik a színleányokat Siófokon.
És a fiúkat is. Bár Gazdag Tibort fölösleges, őt artikulációja épp eléggé lemezteleníti, hiába van a vikomt alakja a helyén. Múltkor a tv2-es szutymerákban dicsértem, „színész keveredett a szereplők közé”, de akusztikus színpadon motyog és lustázik. Ellenben Budaházy Árpád zavart hárfaakrobata lovagja minden ízében tetszett, sőt, neki még a szövegét is értettük – ami az élvezeti értéket nem befolyásolta kedvezőtlenül.
Lám-lám, szappansztárokkal túl csúszós a talaj, befürödhet az ember. A dramaturgiailag bonyolított, rokokó képekkel, szórendekkel nehezített nyelvezettel nem azt kapja a néző, amit té­vés mű­ter­mi szí­né­sze­i­től meg­szo­kott. Csa­lód­ni fog te­hát. Az elő­adás meg­sza­ba­dul gát­lá­sos­sá­gá­nak ru­há­i­tól, el­bil­len a nagy be­für­dés fe­lé, az­tán még­is meg­áll.
Féllábon. Ameddig az anyaszínházi tatarozás ideje is kihúzható.

- O.SZ. -


Kapcsolódó letölthető archív fájlok:
UFi 2005. április (1427 kbyte)


Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”