A történelmi Magyarország borvidékei (2004. január) Nagy-Magyarország történelmi borvidékeit bemutató sorozatunkat helyes a 19. századi történelmi környezettel kezdeni. A borkultúra évezredeken át felhőtlenül fejlődött együtt a gasztronómiai kultúra részeként (növénynemesítés, borfeldolgozás). A század második felében az európai szőlőskerteket megtámadta és nagyrészt elpusztította a filoxéra, és a piaci hiányt pótlandó gyors fejlődésnek indult a borgyártás, a borhamisítás. Ennek visszaszorítására Magyarországon – Európában harmadikként – Ausztria (1880) és Franciaország (1888) után 1893-ban született meg a hazai bortörvény „a mesterséges borok készítésének és azok forgalomba hozatalának tilalmazásáról” címmel. (E törvény 1908. és 1924. évi módosításai már a borok készítését, forgalmazását is szabályozza, és definiálja a bortípusokat is.) A törvény előkészítése során már 1884-ben elkészült a Borászati Törzskönyv. Ez a Korona országait hat borászati kerületre osztotta, amelyekből kettőt teljes egészében elcsatoltak: a Király-hágóntúlit és a Horvát-szlavón-országit. Az erdélyi borokról – aki kóstolta, tudja miért – nem érdemes sokat írni. Kevés van belőle, az sem túl jó minőségű, nincs fizetőképes kereslete és, mondják, igény sincsen rá. (Ellenben volna mit mesélni a pálinkákról, de ez nem témája jelen sorozatunknak.) A fajtákat a fehérek uralják kb. 4:1 arányban. A fő fajtákat a rizlingek adják (olasz és rajnai), de találunk sauvignon blanc-t, traminit és semillon-t is, ez utóbbit a szegény ember chardonnay-jának is hívják, de van furmint – határon túli (elcsatolt) hungaricum! – és találhatunk chardonnay-t is. A vörösök többségét a cabernet-k és a kékoportó adják, de találunk helyi érdekességeket is, pl. sárfeketét (feteasca negra). A horvát-szlavón borkerületen immár három ország, Szlovénia, Horvátország és Jugoszlávia osztozik. A rendkívül szigorú, a borkészítést folyamatát (és nem mint nálunk: adminisztrációját, forgalmazását, szállítását, sőt kóstolását) szabályozó jogszabályok kifejezetten jó útra terelték a szlovén termelőket és évről évre egyre több minőségi pincészet kínálja a rajnai rizlinget és traminit. Horvátország és Jugoszlávia a hazánkban is ismert fajták mellett pedig a leginkább a Dingac-csal büszkélkedhet. Sorozatunkat a következőkben a hazai borvidékek ismertetésével folytatjuk (és legfeljebb ki-kitekintgetünk az elcsatolt részekre) – Szekszárdtól indulva járjuk körbe az országot, hogy a végén Villányban zárjuk a sort. Sorozatindítónktól eltérően midig ajánlunk néhányat a régió legjobb és legjellegzetesebb boraiból, külön figyelmet fordítva a mindennapokra: a legjobb ár/érték arányú olcsóbbakra.
Ajánló: Magyarország borászati térképe (kiegészítő könyvecske részletekkel az 1884-es Borászati Törzskönyv anyagából). Megrendelhető az UFI szerkesztőségén keresztül.
|