A karácsonyi asztal bejglivel
Süssünk bejglit! (2003. december) A karácsony bejgli nélkül olyan, mint Noszály Sándor. Nagy Ő-nek nagy Ő, de nem az igazi. Így aztán a bejgli filozófiája már túl van a szeretem-nem szeretem-dialektikáján, és a parancsoló, bejglinek lenni kell-imperativusz felé mutat. De az atomkorba csöppent világ más meghitt karácsonyi szokást is magával hozott, a már csak a képeslapokon létező, ropogós hó takarta falusi életből. Még ha öntudatlanul is, de utánozva a nagyitól tanultakat, őrzünk jó néhány ősi hagyományt szent karácsony este, akkor, amikor a kis Jézus születése el tudja hallgattatni egy pillanatra a Tesco árazó gépeit is. A karácsonyi asztalon mindennek külön története és a gasztronómiai élvezeten túlmutató jelentése van, és gyakran a pogány babonák világát idézi. Karácsonykor például piros csíkos terítő került az asztalra. Az abrosznak varázsereje volt: egészséget, jólétet hozott. Az asztalra helyezett terménymagok a következő év bő termését biztosították. A fokhagyma védte az egészséget; a dióból jövendöltek, az alma az egység, egészség, szépség, szerelem szimbóluma volt, míg a méz az életet tette édessé. A karácsonyi halfogyasztás talán bécsi eredetű, és ennek is van mágikus jelentése: a gazdagságot jelképezi. Az asztalon maradt morzsát gyógyításra használták, parázsra szórva füstjével beteg gyermeket, állatot gyógyítottak. Sok helyen nem szedték le az asztalt, éjjelre is ott hagyták az ételt, így emlékezve az elhunytakra. A bejgli eredetileg zsidó ünnepi sütemény volt, amely a karácsonyhoz kapcsolódva Sziléziából terjedt el Közép-Európában. A mágikus főszerep a tölteléknek jutott, a mák bőséget biztosított, a dió pedig elhárította a rontást. A receptek és trükkök után érdeklődve sok érdekességet tudtam meg, például, hogy hogyan kell gyúrni, mikor kell hozzáadni, meddig kell állni hagyni. És még mielőtt bebizonyosodott volna hozzánemértésem, levontam a legfontosabb tanulságot: igazán akkor lesz jó a bejgli, ha elkészítése közben az elmúlt év örömeire gondolnak, azt gyúrják a tésztába, és úgy készítik az ünnepi asztalon egyébként a vidámságot is szimbolizáló süteményt. Így rendhagyó módon a 2003-as év közéleti örömeit receptté gyúrva próbálunk segíteni a bejgli készítésben. Amíg a hozzávalókért rohangálunk, kicsit filozofikusabb örömöket ajánlunk. Tehát, amikor többek között veszünk 56 dkg finomlisztet, 21 dkg vajat, 2 tojássárgáját, 30 dkg darált dióbelet, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajtot, gondoljunk azokra, akik idén születtek, és felnőve majd öregbíthetik jó hírünket. Ki tudja, talán idén született meg az a fiú, aki 23 év múlva a világbajnoki döntőben megszerzi a magyarok győztes gólját, vagy az a lány, aki 20 év múlva az első magyar női asztronautaként a pápai repülőtérről felszállva a világűrbe jut. Vagy talán már elkezdett tipegni az a későbbi testépítő, aki negyven év múlva az USA elnökévé is megválasztanak, eltörölve a születési diszkriminációt. De hát végtelen a sor, lehet jó kedvvel gondolni most született leendő Nobel-díjasokra, olimpikonokra, színészekre, feltalálókra és államférfiakra. Amint összeszedtük a hozzávalókat és gondolatban berendeztünk egy virágzó Magyarországot, elkezdődhet a munka. Miközben csomómentesre keverjük a vajat, a lisztet, az élesztőt és a tejet, megelégedéssel gondolhatunk arra, hogy van még magyar igazság, és egy-két csúnya dologra azért fény derült az idén. Ennek köszönhetően, akárki akármit mond, a bejglit készítve egyikünk sem cserélne sem a bécsi priccsen üldögélő Kulcsárral, sem az ex-K&H-s valaha volt nagybankár Rejtővel. Ha a tészta sima, akkor négy cipóra osztjuk, és miközben a cipókat a lisztezett deszkára helyezzük, eszünkbe juthat Kásás Tamás, amint a nyári barcelonai vízilabda döntő végén magasra emeli a világbajnoki serleget. Amíg a tészta pihen, nekiállhatunk a tölteléknek, és amíg a dióval meg a cukros vízzel pepecselünk, megnyugodva gondolhatunk arra, hogy idén a nyári balatoni nyaralásunkat sem a német turisták, sem az esős idő nem tette tönkre, sőt, a jó szerencse még attól is megkímélte kis hazánkat és tizenegynéhány millió embert, hogy jobb sorsa érdemes radioaktív hamu legyen. De mosolyogva gondolhatunk, arra is, hogy a profinak mondott MSZP-kormány, olyan csúnya bakikat vet el, hogy néhány polgári körös fejében már megfordulhatott a gondolat: Tóta W. Árpád és Szily László is átállt a polgári oldalra. Egy kis mandulás angolna, egy kis amerikai utazgatás, egy kis EU-kampány, egy kis Zeley-levél, egy kis Gyurcsány. Mintha direkt csinálnák, lemondva a népszerűség terhéről. Amint visszatérünk a tésztához és megmarkoljuk a sodrófát, eszünkbe juthat Szász Károly, aki, amíg lehetett bátran próbálta őrizni a bankfelügyelet függetlenségét, dacolva a miniszterelnökkel és a kocogó seprűnyelekkel. A lendület hamar kinyújtatja velünk a tésztát, amire gondosan elkezdhetjük felkenni a tölteléket, ekkor merenghetünk el azon, hogy ötven éve vertük 6:3-ra Angliát és a régi nagy csapatból még hárman köztünk vannak, sőt ezekben az ínséges foci-időkben a DVSC továbbjutása is komoly öröm, ha nem is elsősorban a háziasszonyoknak. Végül a tésztát összetekerjük, a rudakat a sütőlemezre tesszük egymástól három cm távolságra. Miközben tojásfehérjével megkenjük a tetejüket, boldogan gondolhatunk arra is, hogy 2003 júniusa óta színes lett az Ufi. Végül ropogós barnára sütjük, vigyázva arra, hogy el ne égjen, mert ha elrontjuk, akkor kezdhetjük az egészet elölről, de abban – bármit is írnánk– már biztos nem lenne sok örömünk.
|