OFFLINE | polgfilter | Oli bácsi megmongya a frankót
A szabadkőművesekről
(2005. június)
Vannak gyűlöletes mondatok. A „ne félj, nem harap” az élen tanyázik. (Javasolt válasz: akkor hogy eszik?) De tőle alig lemaradva küzd még a „Nincs kisebb?”, a „Szia, mit kértek?” illetve a „Nem találom a nevét, biztos, hogy itt van a papír?”. De csaknem ugyanilyen visszataszító a nyálas-bolond „Ne haragudjanak, hogy beleszólok a beszélgetésükbe” kezdetű borzalom is.

Kétségtelenül hangosan beszélgettünk, kétségtelenül van bennünk néhány sör. Ez azonban nem ok arra, hogy bárki beledumáljon diskurzusunkba. Budapest utolsó vonzereje az ún. kiülős helyek nagy száma. Bár most, hogy az illetékesek ész nélkül nekiestek a VII. kerület jelentős részének, a romkocsmák is eltűnőben vannak. És igazán elítéljük a romantikus regényírás azon kliséit, amely a gonoszokat visszataszító testi jegyekkel festi meg, de mit tegyünk, a Jókai jubileumi összest nem tudjuk letagadni a polcunkon: a közbeszóló, aki egy szép szombat délutánunkba rondított bele, nem szép. Ellenben hülye. Sohasem hittük volna, hogy egy embernek a szemüvege is lehet korpás, és ímé, sikerült. Kinyúlt katonai pulóver, tűzzománc izé a nyakban, vagy kelta jelkép vagy termékenységszimbólum, esetleg náci mütyür. És a kávézó teraszát maceráló honfi alátámasztja Magyar Bálint állástévesztő munkaterapeuta azon nézetét, miszerint a magyar lakosság jelentős része képtelen egy egyszerű alárendelt mondat értelmezésére. Tényleg kell az érettségi-reform. Éppen ironikusan emlegettük a Budapest–Lisszabon– Belfast-tengelyt, mint Európa szomorú peremnépeinek földalatti együttműködését, amely részben felelős az üvegházhatásért is. Retardált szomszédunk ebből azt gondolta, hogy terítéken van a világösszeesküvések magyarázata, és belevág. Tudjuk-e, hogy a szabadkőművesek már a XIX. század végén eldöntötték Magyarország felosztását, hogy Rákosi is az volt, Jászi Oszkár is, és a nemzetközi szabadkőművesség mérgezett hegyű esernyővel teszi el láb alól a neki nem tetsző alakokat. Persze: zsidók is mind, ők hozták a nyakunkra a kommunizmust meg Trianont. És hatalmuk ma is nagyobb annál, mint amit elképzelni merünk. Ismert neveket citál (innen és onnan), mondván, hogy ők is azok. Az új debreceni főteret is a szabadkőműves szimbolika mentén rendezték át, ha nem tudtuk volna. A „páholy” és a „szövetség fiai” szavakat olyan megvetően tudja kiejteni, hogy ezért az egy tulajdonságáért tisztelni tudjuk. Úgy suttog, hogy ordít: már a szomszédos asztaloktól is pillongatnak felénk, és hirtelenjében nem tudjuk eldönteni, hogy szemükben szánalom vagy helytelenítés. Bolondokkal nem érdemes vitatkozni, de tényleg.
Csak magunknak szögezünk le tehát. Az egész deista hókuszpókusz a vakolókanalakkal, a megszólításokkal meg a lökött szimbolikával nem a „mi teáscsészénk” – ahogy a művelt Grand Orient-tag mondja. Node. Rákosiról nem tudjuk, hogy vakolt-e, Galilei-kör tag volt, az biztos. Híres szabadkőműveseink mellé még fel tudjuk sorolni Kossuth Lajost, az emberileg végtelenül ellenszenves Kazinczy Ferencet, egy sor nemzeti nagyságot, Tisza Istvántól Ravasz Lászlón át Kosztolányi Dezsőig. Láttunk egyszer egy igazolt szabadkőművest egészen közelről, és rokonszenves, ámbár kissé bonyolultan fogalmazó embernek tűnt. Aki egyúttal lelkes budafoki lokálpatrióta is, úgyhogy a bonyolultságot elnézzük neki. Látásból ismerni véljük a Magyarországi Nagyoriens (rövidítése: mno, ehhez nincs mit hozzátenni) egyik volt nagymesterét, és szegényről nem tudjuk elképzelni, hogy akár csak ki tudna nyitni egy esernyőt, nemhogy méreggel kenegetné a hegyét (és esőkabátja is van – a szerk.). Egyetemista korunkban legendák keringtek arról, hogy melyik tanár hova (NBH, páholy, Amway, swinger-klub) szervez, és a szabadkőműves hírben állók nem voltak meggyőzőek.
Trianonról meg csak annyit: az eperjesi Thököly-páholy igen rendes emberekből állt, erre írott bizonyítékokat láttunk. 1920 után mentették, ami menthető. A szabadkőművesek szociális munkája meg kifejezetten tiszteletre méltó. Általában véve, ha azt hisszük: a világ olyan egyszerű, hogy himmi-hummi összeesküvésekkel irányítani lehet, alaposan tévedünk. Mink a megaparanoia hívei vagyunk, a sok egymásba érő összeesküvésé, amely olyan termékeny káoszt eredményez, hogy az már-már összeesküvés-nélküliség. Ellenben szívesen látnánk már egy jó kis protestáns világösszeesküvést, szigorú teokráciával, kötelező Kálvin- meg Luther-stúdiumokkal, magasan gombolt fehér ingekkel. Aki tehát azt hiszi, hogy a világot a testvérek, a Magyar Közösség, az Opus Dei (spéci ballib fóbia), a Sion-rend (ez meg a plázanépesség vallása) irányítja – fogalmazzunk finoman –, alaposan téved. Gittegyletekben minek hinni? S a jelentéktelenségükre van egy mindent eldöntő bizonyítékunk is.
Bennünket még nem keresett meg egyik sem.Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

  #14: _repanyul (2005. -0. 6-. 26: 2)  

na. ma ideges napom van. ezer elmondom, mier ilyen a harapos a Papirkutya. Szepen magyarul, erted?
Papirkutya azer haragos, mer - mint kozismert - a muszakis csavok allandoan szopnak, mer a normalis noknel nincs eselyuk. ott vannak viszont a bolcseszek, akik a legtutibb nokkel flangalnak. Ez erthetoen ressentiment-t gerjeszt a luzer muszakisokban, akik kozul nevezett peldany ezt ertelmisegiellenes prolidemagogiaval vezeti le. Hijaba, papirkutya, bolcseszszidas helyett inkabb fontold meg, hogy ha nem teszkosort vedelnel prolikocsmaban es (figyelem! Jaszi Oszkar idezet - a first for Ufi:) "sliffes kozőr" lennel, akkor nem kellene a frusztráciodat itt ventelned.
***
Itt es most elismerem, hogy fenti megallapitsaim nem helytalloak. Egyedul azer posztoltam oket ide, mer pont annyira megalapozottak, mint Papirkutya meglatasai. Ha nem megy kritikaval, talan megy analogiaval. Vagy nem megy.
Kerotrebit

  
  Válaszok struktúrája


  #13: _QPapir (2005. -0. 6-. 26: 1)  

Teljes? Piha! Csalódottságomban még csak meg sem eröltettem magam egy bõcsésztû az ember kissé frappánsabb választ vár, de legalábbis szórakoztatót... Hiába már a böcsÉsz sem a régi (vagy csak a sok romkocsmasör...)
;)

  
  Válaszok struktúrája


  #12: _highlander (2005. -0. 6-. 26: 0)  

A teljes dekonstrukció, ahogy látom.
Sebaj.

  
  Válaszok struktúrája


  #11: _PapirQ (2005. -0. 6-. 26: 0)  

1) Gennyes kis csúsztatás volt, de betudjuk a kora reggelnek. Maradjunk a tényeknél: ÉRDEMES ÍRNI" és "KELL ÍRNIA"... Bõcsészként azért érzékelni kéne a különbséget...
2) "Ellenben megtuduk, hogy szereted a teszkósört,"
Megtudtátok? Ejjha! Megmutatnád hol irtam, hogy SZERETEM a teszkósört? Ez tényleg vicces, szerintem ne kapkodj nagyon mindenféle kizikönyvekhez, mert csak mégjobban összezavarnak .
3) "Nem szereted a sznobokat, sem az értelmiségieket, "
Nocsak, ezt melyik mondatból tudtad meg?
4) "Rákosi Mátyás szabadkőműves volt, azért kerültek a népek Recskre. Asszem nem hagytam ki semmi fontosat."
Nem, asszem nálad mégsem dioptria problémák lehetnek inkább az elemi logikai kézségek huzalozásában lehet valami zárlat. Halkan megjegyzem a TAPS környékén próbáls megfogni a dolgot - ha mégsem megy akkor próbálkozz a mit állitunk a mondatban, stb? módszerrel.

Kösz a negyedév már laza lesz, be is iratkoztam jogra, sok a szabadidö, nyári zsebpénz elverésének hasznosabb módja mint a teszkósör meg az ivararány is jobb...
Ha a tudománytörténészek és a többi közismereti futottak még segéderö csak ennyire felkészült, mint te akkor szimplán kiröhögjük már, ha bejárunk...

Még egy jó tanács mielött nekisel. Mérnök leszek, ha azt irom s....rj a csapba, nem kell bele is csapnod...

  
  Válaszok struktúrája


  #10: _highlander (2005. -0. 6-. 23: 0)  

Csapj fel egy nyelvművelő kézikönyvet. Az ÍRJON jelentéstartalmában nem egyezik az ÉRDEMES ÍRNIA kifejezéssel.

Ellenben megtuduk, hogy szereted a teszkósört, de azért ennek ellenére, tudod, hogy a mocskos romkocsmákban a bőcsészek hogyan beszélgetnek, és ottan szabad beszólni. Nem szereted a sznobokat, sem az értelmiségieket, mert nem emelik fel a gyengéket. Rákosi Mátyás szabadkőműves volt, azért kerültek a népek Recskre. Asszem nem hagytam ki semmi fontosat.

Jó negyedévet a villamoskaron, és ne hagyd, hogy a közismereti tárgyakban szivassanak a buta tudománytörténészek.

  
  Válaszok struktúrája


Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”