OFFLINE | téma |
Paranormális Magyarország, a kis Nicolas és a láncdohányosok
A konzi vajon mi?
(2006. május)
Mivel a baloldali magyar sajtó egymás sarkára tiporva akar most segíteni egy európai, színvonalas, Farkasházy Tivadarnak is elfogadható, nem csecsemőevős konzervativizmus kialakításában, a magunk szerény eszközeivel mi is segítségükre szeretnénk sietni, hogy ne úgy álljanak hozzá, mint diszlexiás a betűtésztához.

Leginkább és elsősorban: európai konzervativizmus nincs. Vannak sogenannt európai nemzetek, amelyek kitermelték a maguk jobb-oldali/konzervatív pártjait, ezek esetenként utálhatják is egymást. Utalnánk itt a cseh ODS és a bajor CSU, hát harmonikusnak csak igen erős túlzással nevezhető kapcsolatára. Mivel havilap vagyunk, lehet, hogy e sorok megjelenésekor a brit konzervatívok ká-európai szövetségeseikkel együtt ügyesen ki is farolnak az EPP frakcióból, ami után Hans-Gert Pöttering megigazítja szarukeretes szemüvegét, megkönnyebbülten veszi majd le az ED (European Democrats) rövidítést csoportja éléről: végre meg lehet jegyezni a párt nevét, kevesebb hely kell a reklámtollak szárán, ergo a tollak rövidebbek lehetnek, ergo egy kis árengedményt ki lehet brusztolni. Meg egyébként is: demokrata a rosseb.
Az európai jobboldal nagyon-nagyon durva általánosítással kötődik a szabadpiac és a lelkiismereti szabadság (ezen belül is – meg hát ki nem mondva, mert dehogy akarunk kirekeszteni bárkit is – az egyházak szabadságának) értékeihez, de ezen túl sok minden nem köti össze tagjait. A Néppárt egy elég nagy család, sok mindenki belefér. Akinek egyébként megfeküdte a gyomrát – legyünk őszinték: jogosan –, hogy a Fidesz szocibb akart lenni a szociknál, az nézzen rá a brit reakciósokra: David Cameron most éppen zöld, de két hónapja esélyegyenlő volt, meg az állami iskolák és az állami szféra nagy barátja, küzdött a gyerekszegénység ellen, és többen látták imádkozni Teréz anya sírjánál.
Meg hát egyébként is: a ma már példaként emlegetett Thatcher támogatta Pinochetet, és háborúzott néhány nyomorult bálnavadász-kikötőért a Déli-sark közvetlen szomszédságában (en passant: az előbbit mérsékelten jól, az utóbbit igen jól tette), Reagan meg a gonosz birodalmának nevezte a Szovjetuniót, ergo gonosznak a kommunistákat. Nem tudni, hogy a francia UMP mennyire konzervatív párt (akik egyébként a nagy jobboldali egységpárt kudarcáról beszélnek, jobban tennék, ha tanulmányoznák a történetét), ők mindenesetre sikoltoznak, ha annak hívják őket. Chirac – Debreczeni József összes állításával ellentétben – nem konzervatív politikus, jobbközépnek is csak nehezen nevezhető. Politikai opportunista: ő aztán valóban mindent megtett a hatalomért. Most éppen derülget ki lassan, hogy saját belügyminiszterét igyekezett – igen, igen a mi kis Nicolas-nkat – lejáratni titkosszolgálati eszközökkel: tönkrement házasság, kenőpénzek, csupa fincsi. Na, ő a „társadalmi törésvo-nalak” felszámolásának ígéretével lett elnök 1995-ben – jó kis egyenlőségpárti programmal. De volt harcos atlantista a nyolcvanas években és enyhén szélsőjobbos kijelentéseket tett a kilencvenes évek első felében. A CDU/CSU olyan vehemenciával szokta a szudétanémetek követeléseit felkarolni, hogy abból a Hatvannégy Vármegye is tanulhatna. Közép-Európában meg ilyen a jobboldal: néhol talán etatistább lózungokkal (mink magyarok lennénk, tisztelettel), másutt hangsúlyozottabb Amerika-barátsággal (nem mink lennénk), több vállalhatatlan kiszólással a széleken (mi mind a régióban, kérlekalássan). Utóbbi egyre inkább el fog múlni, felnövünk mi is.
A mostanság kikiáltott korszerű magy- ar konzervativizmus, az igazi, amely kétezer-négyszázhuszonkilenc polgártársunk öntudatos döntésének köszönheti parlamenti képviseletét, alapvetően Dávid Ibolya háziasszonyos indulatának, Korda György bársonyos hangjának, a Political Capital rátermettségének és Herényi Károly intelligenciájának köszönheti. Ez az a frakció, ahol a középfokú végzettséggel rendelkezők aránya csaknem a 20%-ot éri el, mert két ember is csak érettségivel rendelkezik. Hock Zoltánnal pedig üzen az MDF a láncdohányosoknak is. A hiteles konzervatívok felszólaltak a tőzsdei árfolyamnyereség-adó ellen is, ami nagyon helyes, csakhogy az általuk vizionált középosztálybeli életében még csak részvényt sem látott, nemhogy árfolyamnyereséget. A hiteles konzervatívok ugyanakkor nem foglalkoznak az egyházakkal, és a határon túli magy-arokról is csak az jut eszükbe, hogy félórás Photoshop-bütyköléssel a rácsok mögé pakolnak egy csángó kislányt a plakátra, akit aztán mindenkit románnak néz. Az MDF-re a néhány maradék jóindulatún kívül a volt centrumosok és az a pár sznob szoclib értelmiségi szavaz, aki reggelente a „sej, de szeretnék kon-zervatív lenni, tvídzakóba járni-kelni” kezdetű slágert dudorássza borotválkozás közben. A második fordulóban 982 hiteles konzervatív maradt Tamásiban és környékén is, ami elég szomorú. Mi ennek ellenére szívesen lennénk egy teljesen reakciós párt zász-lóvivői, de Pettkó Andrásra nehezen tudunk felnézni.
Még vagy tíz évig.

- R. R. -


Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

  #2: _highlander (2006. -0. 5-. 17: 1)  

Ki kommunistázott?
Ki hazaárulózott?
Ki a neokon és ki a kon?
És végül: ki az öreg kovboj?

  
  Válaszok struktúrája


  #1: _Autista (2006. -0. 5-. 17: 0)  

Lehet, peresze lehet hogy nem, de azért mégis lehet, hogy abba kéne hagyni az MDF basztatását, a velünk egyet nem értők lekommunistázását, lehazaárulózását legjobb esetben jóindulatú hülyének nézését. E nézetek feladásával talán meg lehetne érteni, hogy Európai konzervativizmus alatt - gondolom én - un. európai értékeknek megfelelő konzervatív európai (földrajzi értelemben) pártpolitikai-szellemi struktúrákat értnek. Az öreg kavbójt meg nem nagyon értem miért kell csesztetni főleg a szuval kapcsolatosan. Egyébként az amerikai konzervatívok nagyobbrészt inkább felelnek meg az európai liberálisoknak. Neokon és neolib gazd és társfil között nagy és lényegi különbség nincsen.

  
  Válaszok struktúrája


Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”