Széplelkű nyugdíjasok, a mikológia és a padlógáz
Kalapot le! (2004. május) A szabadság szelének elmúlt 14 évi lengedezése számos, a kommunizmus idején száműzött foglalatosságnak szerzett újra polgárjogot. A disznóvágás betört a nagyvárosokba, kiskerttulajdonos pörzsöl a XI. kerületben, miközben elégedetten gusztálja az IFA kerékabroncsba ültetett petúniáit. Mások sört főznek porból otthon titkos recept alapján, elhajtva az asszonyt a tusoló környékéről, ahol is a nagy dolgok történnek. A gombászás azonban nem küzdötte be magát a Kopaszodó apukák hobbija kézikönyv tartalomjegyzékébe sem. A közgondolkodás sztereotípiái alapján gombászni még ma is csupán széplelkű kisnyugdíjasok kereset-kiegészítő bíbelődése, ilyeténképp egy polcon a helye a horgolással és a keresztrejtvény-fejtéssel. Pedig a tettrekész és felkészült gombász kiváló vacsorák alapanyagát szerzi be és kiváló történeteket tud. Mi magunk a kellő vértezet nélkül mentünk bele egy gombaszaki-italozgatásba. Elsőre addig jutottunk, hogy a gomba nem állat, de nem is növény. Innen az asztaltársaság, támpontot keresgélve, az általános iskola hatodik osztály biológia törzsanyagáig nyúlt vissza, s ha nem siet segítségünkre egy agrárterületen doktorátust szerzett pajtásunk, bizony ezt a kérdést is a Bermuda háromszög talányai között tartanánk számon. Házi mikológusunk szerencsére felidézte az autotróf és heterotróf táplálkozás közti lényegi különbséget, szót ejtett a növényektől eltérő testfelépítésről, a trofikus szint, illetve a sejtfal anyag különbözőségeinek ecsetelésekor azonban ismét kihullott kezünkből a megtalálni vélt fonál. A tapasztalat mondatja velünk, a gombászás, mint kiváló időtöltés, nem csak a mi gondolatiságunkra hatott megtermékenyítőleg. Kedves ismerősünk a családi legendárium egyik legszebb emlékét felidézve a praktikum vizeire navigált át, mikor is mindannyiunk Apa Bácsijának gombászást forradalmasító gyakorlatát tárta elénk. Apa Bácsi – aki ülve, felső madárfogással mosogat a konyhában –, a gombáknak sem kegyelmez. Szörnyű gépsárkányán az erdő melletti lelőhelyre kormányoz, hogy kiemelje környezetéből a kalaposokat. Trabi anyósülésén a kosár, mély talajon gombát megcéloz, sofőroldali ajtót kivág, kihajol és begyűjt, kosárba hopp, aztán egyesbe, padlógáz, majd irány a következő gomba. (Egyébként Apa Bácsi egyik fia autószerelő, aki szerint a gombászás mély terepen és a kuplungtárcsa egymással összebékíthetetlen két fogalom. Az öreg kényelemelvűsége azonban nem ismert határokat.) A gépesített gombászat helyett magunk inkább az eső utáni puha humuszos erdők bakancsos bejárását ajánljuk jó szívvel. Ennek elsősorban a jó levegő, a rendszeres testmozgás, illetve az erdővel kapcsolatos közhelyekhez való vonzalmunk az oka. A gombászás kultuszának megteremtéséhez hosszú és rögös út vezet. Ennek első mérföldkövéhez már elérkeztünk. A különböző gombafajokat még nem ismerjük (kivétel ez alól a piruló őzláb), de már szeretjük. A gomba közvetlen közelsége aztán a magunkfajta természetbúvárt elbizonytalanítja. Teljességgel ismeretlen, de szép és kívánatos. Kinek ne lenne ismerős az érzés, itt élet és halál kérdésében kell dönteni. Aztán persze a dolgok rendje s módja szerint leszedjük, nem gondolva a nem is olyan távoli jövőre. A túra végén aztán színpompás kollekciónk, a nejlonszatyiban elrenyhülve, nyálkás masszává lényegül át. Ételként való elkészítésére már csak bágyadtan utalunk este, hogy aztán az egész visszatérjen az anyaföldre. Így lesznek az élővilág büszke lebontóiból mázsaszám petyhüdt lebontandók és így vész el a világ dicsősége mellett a miénk is. Azzal nyugtatjuk magunkat, hogy úgyis ősszel van az igazi gombaszezon. Addig átolvasunk néhány könyvet, s hogy a kultusz iránti fogékonyságunk se lankadjon, ráböngészünk párszor a szarvasgomba.hu oldalra.
|
Miniszteriális szöszölés
4. § (2) Magánszemély szárított gombát közvetlen lakossági fogyasztásra csak gombaszárítási céltanfolyam elvégzését igazoló bizonyítvány birtokában vagy ilyen bizonyítvánnyal rendelkező szakértő folyamatos alkalmazása esetén árusíthat. 5. § (2) A piacon eladásra szánt szabadon termő gomba teljes készletét az eladó az árusítás megkezdése előtt köteles minősítésre bemutatni a szakellenőrnek. A szakellenőr az emberi fogyasztásra alkalmatlan gombát térítés nélkül lefoglalja és a megsemmisítésről gondoskodik, az árusítható gombatételről pedig fajonként árusítási engedélyt állít ki. (3) Az árusítási engedély az eladó nevét, lakhelyét (székhelyét), a gombafaj nevét, tiszta súlyát, az engedély keltét, továbbá a szakellenőr aláírását és bélyegzőjének lenyomatát tartalmazza. 8. § (3) Étel készítésénél a nyers gombát a vásárlástól számított 24 órán belül fel kell használni és addig hűtőtérben vagy szellős, hűvös, száraz helyen kell tárolni. A gombás készétel – a hidegkonyhai termék kivételével – csak a készítés napján értékesíthető.
|