OFFLINE | intro | napló
Milyen állat a polip?
(2005. március)
Románia új fedélzetmesterével nem lehet kukoricázni. Az államelnök torkon ragadja a korrupció zöldhasú szörnyét. Nem kis feladat, összegezve ugyanis a különféle nemzetközi felméréseket, ezzel az állampolgárok majd’ negyedének légútjaira kell nyomást gyakorolnia. Nem kérdéses, ebben a harcban ő a mi bajnokunk.

Két korábbi kolléga jellemvonásait is egyesíti magában. Bátorsága és szívóssága kolumbuszi: az esti híradók mindegyikében elhull az aznapi korrupt politikus, rendőr, bürokrata. Az pedig, hogy vészhelyzetben fején átbucskázva mindig talpára áll, óhatatlanul Szándokánt idézi: nem sokkal ezelőtt bármelyik hatévesnél idősebb honpolgár álmából felköltve is tudott mondani két viccet holmi kéz alatt eladott flottáról.
Még ha néha be is csúszik néhány gikszer a fenenagy harcba. Meglepő számomra például a Tăriceanu miniszterelnök által közölt fantomkép. Eszerint a fehérgalléros bűnözőt arról a legkönnyebb felismerni, hogy egyik kezében a fizikaszertár kulcsait, másikban a naplót szorongatja. Ezen felül adócsaló, mivel magánórákat tart a Juliska és Pistike fedőnevű hetedikes, felvételire készülő diákoknak, és az ebből származó jövedelmét bevallás nélkül váltja krumplira és csirkére a piacon. A miniszterelnök volt olyan kedves megint a helyes mederbe terelni a román közgondolkodást. Nem idegen errefelé ez a fajta mentalitás: a siránkozásból könnyen váltunk a „majd mi megmutatjuk”, „ki, ha mi nem” állapotba. Csesztet az Unió a korrupcióval, a gazdasági válsággal, a szabadpiaci lehetetlen állapotokkal? Az igaz, kezitcsókolom, hogy nálunk mindenki lop. De egy büszke, via Balkán Európába tartó népet nem lehet szedett-vedett kijelentésekkel sötétben tartani. Ha betelt
a pohár, azt még megisszuk, és nosza, hallja meg a világ a pedagógusgerincek roppanásait, ráütünk mi minden kézre, amelyhez krétapor tapad. Különben is, majd a részletes egyéni vagyonbevallás fényt derít a könyvek, folyóiratok, könyökben megkopott zakók, ódivatú esernyők és egyéb gyanús javak kérdésére a tanárok esetében is.
Ahhoz nem fér kétség, hogy a korrupció burjánzó hajtásait nyesegetni kell. Ahhoz sem, hogy le is hull néha egy-egy pompás, túlérett gyümölcs. A pedagóguskérdést – ne legyünk szőrszálhasogatók – akár nyelvbotlásnak, felejtendő ostobaságnak is tarthatjuk. A valódi kérdés abban áll, hogy készen áll-e az ország a nagytakarításra? Frázisokat akarunk puffogtatni, vagy vállalni a fel- és leszámolás valódi, kétségtelenül sok átmeneti paralízist okozó gondját? Băsescu és a kormány a jelek szerint készen áll megtenni ezt a lépést. Igaz, az államelnök a bevált „rosszfiú a jó szolgálatában”-pózt ölti magára.
De hát nálunkfelé minden forgatókönyv elmegy. Az elkészült produkciót meg, ha akarjuk, ha nem, közösen nézzük majd. Lehet tippelni: heppiend lesz, vagy folyt. köv.?Kapcsolódó letölthető archív fájlok:
UFi 2005. március (1127 kbyte)


Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”